Çaytikanı hansı dərdlərə dərmandır?

 
Çaytikanı hansı dərdlərə dərmandır?


Onun meyvələrindən müxtəlif məhsullar hazırlanır

Sağlam olmaq üçün çox vaxt təbii müalicə yollarına və bitkilərə üz tuturuq. Təbii müalicəvi əhəmiyyətinə görə çaytikanı bitkisi bir çox dərdlərin əsl dərmanıdır. Təbabətdə çaytikanının əsasən meyvələrindən istifadə olunur ki, bu meyvələrin tərkibi də “B” qrup vitaminlər, eləcə də vitamin “C”, “A”, “E” üzvi turşular, limon turşusu və mikroelementlərlə zəngindir. Çaytikanı meyvəsinin şirəsi bir çox xəstəliklərin, o cümlədən mədə-bağırsaq, ürək-damar, sinir sistemi xəstəliklərinin müalicəsi zamanı effektli sayılır. Amma tibbdə çaytikanından alınan yağ daha faydalı vasitə kimi tətbiq olunur. Əczaçılıq üzrə təcrübəli mütəxəssis Sərxan Tağıyev bu yağı ev şəraitində almağın bir neçə üsulunun olduğunu bildirib.
“Meyvələri yaxşı yuyulduqdan sonra xırdalanır, horra halına salınır, tənzifdən süzülür, şirəsi xaric olunur. Cecəsi qurudulur, toz halına salınır, bankaya tökülür, üzərinə qızdırılmış bitki yağı tökülür. Bir gün saxlanılır. Bəzi hallarda horra halında xüsusi bankalara yığılır, sərin yerdə saxlanılır, bir müddət sonra yağ yığılır üzünə, sıyrılıb götürülür”, - deyə Sərxan Tağıyev vurğulayıb.
Qeyd edək ki, çaytikanı meyvələri şaxtalar düşəndən sonra yığılır. Çünki məhz bu dövrdə onun meyvələrində yağlılıq artır. Çaytikanı yağının faydalarına gəlincə, dəri yaraları, yanıqlar zamanı bu yağ çox köməyə çatır. O, ağrıkəsici vasitə olaraq, həm də yaranın sağalma prosesini gücləndirmək üçün olduqca müsbət təsir edir. Orqanizmin bir çox xəstəlikləri zamanı da ondan dərman vasitəsi kimi yararlanmaq olar.
“Mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı, dəri yaraları, hemoroy xəstəliyində işlədilə bilər. Mədə-bağırsaqda gündə üç dəfə yeməkdən əvvəl içilir. Onkologiyada da istifadə olunur. Şüalanmadan sonra dəriyə sürtülür”, - deyə Sərxan Tağıyev vurğulayıb.
Onu da bildirək ki, ev şəraitində çaytikanı meyvələrindən şərbət, cem, jele, püre kimi müxtəlif məhsullar hazırlamaq olar. Məsələn, onun meyvələrindən şərbət hazırlamaq üçün bunları bilmək lazımdır: 5 kq şirəyə 5 kq şəkər əlavə edilir. 75 dərəcəyə qədər qızdırılır, hissə-hissə şəkər əlavə olunur. Həll olunana qədər qarışdırılır. Cem hazırlamaq üçün 1 kq meyvəyə 800 qram şəkər əlavə olunur. Qızdırılır, meyvəsi yumşalır, qatılaşanda bankalara yığılır.


Geri dön

Just For Legend

  • 11 dekabr 2010 17:06
  • Məqalə: 408
  • Şərh: 3198
  • Bal:
Maraqli melumata go re minnettaram

--------------------

MuslimGirl

  • 11 dekabr 2010 16:11
  • Məqalə: 156
  • Şərh: 3024
  • Bal:
{awards}
Melumata gore tesekkurler, amma sekildek cobanyastigidir(romaska)

Sergio Ramos

  • 10 dekabr 2010 23:18
  • Məqalə: 851
  • Şərh: 3695
  • Bal:
{awards}
məlumata görə təşəkkür

--------------------

Azeri_Gozeli

  • 10 dekabr 2010 23:02
  • Məqalə: 91
  • Şərh: 2393
  • Bal:
{awards}
melumata gore cox sag ol

--------------------

Ulya

  • 10 dekabr 2010 23:00
  • Məqalə: 1911
  • Şərh: 13813
  • Bal:
{awards}
cox sagol maraqli melumata gore

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 3
Qonaqlar: 37
Cəmi: 55

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 7
Cəmi: 389
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 6
Cəmi: 333
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 4
Cəmi: 137
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 2
Cəmi: 767
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
TacsizKRalica
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1
 
evli.mutlu.cocuklu
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
Mövlud Ağamməd
Xəbərləri: 1
Cəmi: 20
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
 
{slinks}