Qida allergiyası və ondan qorunmağın yollar

 
Qida allergiyası və ondan qorunmağın yollar

Qida allergiyası daha çox körpə uşaqlarda özünü biruzə verir.

Allergiya sağlam insanlarda hər hansı bir narahatlığa gətirib çıxarmayan, bir və ya bir neçə maddəyə qarşı həddindən artıq həssaslıqdır. Allergiya yaradan maddələr tənəffüs, ağız və ya iynə vurma yolu ilə bədənə daxil ola bilir.

Belə maddələr bədən tərəfindən qəbul edilmədiyi və yad cisim kimi qəbul edildiyindən, bədəndə onu xaric etmək üçün maddələr meydana gəlir. Yad cismin, maddənin məhv edilməsi zamanı allergik reaksiyalar özünü göstərir. Allergik reaksiyalara səbəb olan maddələr arasında çiçək tozları, ev tozları, kosmetik məhsullar, evdə saxlanılan heyvanların tükləri, dəyişik fiziki faktorlar, bitki mənşəli maddələr, dərmanlar, peyvəndlər və müxtəlif qidalar sayıla bilər. Qida allergiyasına gətirib çıxaran maddələr qidalarda olan zülallardır. Zülala qarşı allergiaysı olan şəxslərə çox kiçik miqdarda zülal kifayət edir.

Qida allergiyası ən çox körpə uşaqlarda özünü biruzə edir. Buna körpənin həzm sisteminin tam inkişaf etməməsi, gündə bir neçə pay allergiya yaratma ehtimalı yüksək olan tək bir qidayla qidalandırılması və s. səbəb ola bilər.

Həkim bildirir ki, bütün qidalar allergiya yarada bilər. Amma bəzilərinin allergiya yaratma qabiliyyəti daha böyükdür. Heyvan mənşəli qidalar arasında ən çox süd və yumurta allergiya yarada bilir. Ət və ət məhsulları daha çox bişirildiyi üçün nadir hallarda allergiyaya səbəb olur.

Bitki mənşəli qidalar arasında ən çox çiyələk, qoz, şokolad və taxıllar allergik xüsusiyyətə malikdir. Bununla yanaşı, bütün qidaların allergiyaya səbəb ola biləcəyi unudulmamalıdır.

Hər hansı bir qidanın allergiya yaradıb-yaratmaması qəbul edilməmişdən öncə keçdiyi prosesə bağlıdır. Bişirilmə bir çox allergik təsirləri azaldır və yox edə bilir: "Süd bir çox insanlarda allergiya yarada bilir. Bu, onun tərkibində olan albominlə əlaqəlidir. Pendir südə nisbətən daha az allergik xarakterə malikdir. Çünki pendir istehsalı zamanı albomin çıxarılır".

Qidalara bulaşan məhsullar da insanlarda allergiya yarada bilir. Qidalara bulaşan maddələrdən ən əsası nikeldir. Qidaların paslanmayan qazanlarda bişirilməsi qidada nikelin miqdarını artırır. Bundan başqa, dərman preparatları da allergik həssaslığı artırır. Allerqoloqun fikrincə, allergiyaya daha çox meylli olan insanların 22 faizi aspirin və iltihab əleyhinə dərman istifadə edənlərdir.

Yumurtanın ağı, qabıqlı dəniz heyvanları, çiyələk, pomidor, şokolad, balıq və donuz əti, paxla, göy noxud, paxla kimi bəzi tərəvəzlər, taxıllar, qoz, yerfıstığı kimi müxtəlif qidalar allergiyaya səbəb ola bilir. Qida allergiyasının əlamətləri digər allergiya formalarında görülənlərdən çox da fərqli deyil. Bu, həzm, tənəffüs, dəri, ürək-qan damar, oynaq və sinir sistemiylə əlaqədar olur. Müəyyən bir yeməyə qarşı allergik cavab dərhal, ya da 1-2 saat içində ortaya çıxa bilər. Eyni zamanda allergiyanın iki əlaməti görülə bilər. Həzm sistemində mədə-bağırsaq iltihabı, ağız içi iltihabı, ürək bulanma, qusma, qarın ağrıları, ishal, qalınbağırsaq iltihabı əlamətləri özünü büruzə verə bilər. Dəridə qaşınma, qızartı, suluqlu şişkinliklər də allergiyanın əlaməti ola bilər.

Qidalar dəri təması nəticəsində də allergik dəri reaksiyalarına gətirib çıxarır. Təmas allergiyası xəstələrin əl barmaqlarında ekzemaya bənzər səpgilər formasında görülür. Bu səpgilər adətən aşbazların sol əlində hər zaman olur: "Çünki dəri iltihabına gətirib çıxaran qidalar, əsasən sol əllə, bıçaqsa sağ əllə tutulur. İltihab tez-tez alovlanır, qidalarla təmasdan bir neçə dəqiqə sonra dəridə qaşınma, qızarıqlıq və qabarcıqlar ortaya çıxır".

Allergik təmas verən qidalar da heyvan və bitki mənşəli ola bilər. Qaraciyər, toyuq, süd, pendir, yumurta, balıq, un, kahı, pomidor, soğan, sarımsaq, cəfəri, kartof, kök, alma, banan, kivi, şaftalı, bal bu cür allergiya edə bilər. N.Süleymanlının sözlərinə görə, belə allergiyanın necə əmələ gəldiyi bəlli deyil. Allergiyadan qorunmaq da mümkün deyil. Çünki bu, hər gün qidalandığımız yeməklərdən yarana bilər. Sadəcə olaraq, qidalanarkən sonrakı proseslərə fikir vermək və allergiya yaradan qidalara qarşı daha diqqətli olmaq lazımdır...


Geri dön

kiskanc

  • 23 mart 2013 23:21
  • Məqalə: 2
  • Şərh: 2345
  • Bal:
tesekkkkurler fellow

ZuZuM__

  • 3 mart 2013 12:11
  • Məqalə: 429
  • Şərh: 6927
  • Bal:
{awards}
Meslehet ucun cox sag olun.

--------------------

ZeMka

  • 1 mart 2013 20:26
  • Məqalə: 282
  • Şərh: 4518
  • Bal:
{awards}
Meslehet ucun cox sag olun.

--------------------

Bash Belası

  • 25 fevral 2013 17:25
  • Məqalə: 158
  • Şərh: 5011
  • Bal:
{awards}
Xəbərə görə təşəkkürlər...

Shokoladka

  • 25 fevral 2013 15:55
  • Məqalə: 30
  • Şərh: 8441
  • Bal:
{awards}
Xebere gore tskler..

--------------------


surawka

  • 24 fevral 2013 15:34
  • Məqalə: 123
  • Şərh: 7238
  • Bal:
{awards}
Tesekkurler..

Shokoladka

  • 22 fevral 2013 22:26
  • Məqalə: 30
  • Şərh: 8441
  • Bal:
{awards}
Meslehete gore tskler..

--------------------


★WirinKa★

  • 22 fevral 2013 20:33
  • Məqalə: 14
  • Şərh: 4476
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

--------------------

solnuska

  • 22 fevral 2013 20:19
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 16530
  • Bal:
{awards}
TWK MELUMATA GORE

--------------------
Getmədən əvvəl düşün;
Çünkü qayıtdığında tapdığınla
Gedərkən qoyduğun əsla eyni olmayacaq!

Shokoladka

  • 22 fevral 2013 19:57
  • Məqalə: 30
  • Şərh: 8441
  • Bal:
{awards}
Melumata gore tskler..

--------------------


VIPTOZ

  • 22 fevral 2013 19:54
  • Məqalə: 1
  • Şərh: 4388
  • Bal:
{awards}
hamisin oxudum bezi cumlelerdeki melymatlari bilmirdim iyrendim tsk

--------------------
UNUTMA!SENE ISIQ TUTANLARA KUREYINI DONSEN,GORECEYIN TEK SEY OZ QARANLIGINDIR!!!

seva20

  • 22 fevral 2013 19:18
  • Məqalə: 322
  • Şərh: 3167
  • Bal:
{awards}
cox sagolun meslehete gore

Totuw Motuw

  • 22 fevral 2013 19:16
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 1107
  • Bal:
{awards}
eeeeeeeeeehhh day dime ee

Banned1

  • 22 fevral 2013 19:01
  • Məqalə: 1528
  • Şərh: 12553
  • Bal:
{awards}
Təşəkkür edirəm ...

Shokoladka

  • 22 fevral 2013 18:44
  • Məqalə: 30
  • Şərh: 8441
  • Bal:
{awards}
Meslehete gore tskler...

--------------------


so_sad

  • 22 fevral 2013 18:34
  • Məqalə: 1412
  • Şərh: 13030
  • Bal:
{awards}

Qidalar dəri təması nəticəsində də allergik dəri reaksiyalarına gətirib çıxarır. Təmas allergiyası xəstələrin əl barmaqlarında ekzemaya bənzər səpgilər formasında görülür. Bu səpgilər adətən aşbazların sol əlində hər zaman olur: "Çünki dəri iltihabına gətirib çıxaran qidalar, əsasən sol əllə, bıçaqsa sağ əllə tutulur. İltihab tez-tez alovlanır, qidalarla təmasdan bir neçə dəqiqə sonra dəridə qaşınma, qızarıqlıq və qabarcıqlar ortaya çıxır".

★Azerbaijan girl★

  • 22 fevral 2013 18:04
  • Məqalə: 369
  • Şərh: 10177
  • Bal:
{awards}
thankssssssssssssssssssssssss

ღLovelyღ

  • 22 fevral 2013 18:01
  • Məqalə: 491
  • Şərh: 5413
  • Bal:
{awards}
Diqqət! yazını oxumaq hüququnuz yoxdur. Zəhmət olmasa QEYDİYYATDAN keçin

ShoKKi_MoKKi

  • 22 fevral 2013 17:59
  • Məqalə: 801
  • Şərh: 11794
  • Bal:
{awards}
meslehete gore tskler...

--------------------

Kamran.E

  • 22 fevral 2013 17:57
  • Məqalə: 5
  • Şərh: 1040
  • Bal:
{awards}
Qidalar dəri təması nəticəsində də allergik dəri reaksiyalarına gətirib çıxarır. Təmas allergiyası xəstələrin əl barmaqlarında ekzemaya bənzər səpgilər formasında görülür. Bu səpgilər adətən aşbazların sol əlində hər zaman olur: "Çünki dəri iltihabına gətirib çıxaran qidalar, əsasən sol əllə, bıçaqsa sağ əllə tutulur. İltihab tez-tez alovlanır, qidalarla təmasdan bir neçə dəqiqə sonra dəridə qaşınma, qızarıqlıq və qabarcıqlar ortaya çıxır".

--------------------
-İki Üzlü Olub Bir Dünyan üçün Yox , Bir üzlü Olub iki Dünyan üçün Yaşa!

_serin sevgi_

  • 22 fevral 2013 17:55
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 127
  • Bal:
{awards}
Sebir yoxdu oxumadim.Caliwin xeste olmayin her xestelik bir gozel keyfiyetinizin itmesine sebeb olacey.Zelmete twk.

--------------------
Bu ne yaaaa legente gelen ana sehifeye getmek evezine mene dosluq atir.Atmaq bir yana hele ustelik inadkarliqda edir,bir defe redise ikinci defe .................. bawa sala bildim yeqin.

Dj_melek

  • 22 fevral 2013 17:54
  • Məqalə: 16
  • Şərh: 1494
  • Bal:
{awards}
Meslehete gore Tesekkurler

_trickster_

  • 22 fevral 2013 17:50
  • Məqalə: 39
  • Şərh: 2788
  • Bal:
{awards}
oxumadim doymeyin no

--------------------

мυsLiмαηκα

  • 22 fevral 2013 17:48
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 9113
  • Bal:
{awards}
meslehetlere gore twk

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 5
Qonaqlar: 58
Cəmi: 78

 

Top 10 Müəllif

Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 2
Cəmi: 327
 
Pıtırcık
Xəbərləri: 2
Cəmi: 386
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 766
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
Demi Love
Xəbərləri: 1
Cəmi: 16
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 1
Cəmi: 137
 
 
{slinks}