Şəkər məhsulları

 
Şəkər məhsulları


Şəkər gündəlik istifadə etdiyimiz əsas qida maddələrindən biridir. Kimyəvi tərkibinə görə təmiz saxarozadan ibarət olan şəkər insan orqanizmində 95%-dən çox mənimsənilir. Şəkərin istеhsаlı üçün əsas хаmmаl kimi şəkər qamışı və şəkər çuğunduru istifadə olunur. Dünya üzrə istehsal olunan şəkərin 45 faizi şəkər çuğundurundan, 55 faizi isə şəkər qamışından alınır. Kimya sənayesində şəkərdən müxtəlif törəmələr alınır. Sonra həmin törəmələrdən müxtəlif sahələrdə, o cümlədən, plastmas, əczaçılıq preparatları, dondurulan qida məhsullarının istehsalında istifadə olunur.

Şəkər tozunun keyfiyyəti kristalların quruluşuna, xarici görüşünə görə, rənginə, dadına, iyinə, həll olmasına və kənar qatışıqların olmasına görə müəyyən edilir. Şəkər tozu quru, dənəvər olmaqla, ələ yapışmamalı, kristallarının həcmi 0,2-2,5 mm olmalıdır.


Bu məhsulların rəngi ağ, sarımtıl, parıltılı olmalı, dadı təmiz şirin olmaqla kənar dad və iyi verməməlidir. Suda tam həll olmalı və çöküntü verməməlidir. Şəkər tozunun nəmliyi 0,14 faizdən, quru maddəyə görə saxaroza 99,75 faizdən az, reduksiyaedici maddələr 0,05 faizdən, kül isə 0,03 faizdən çox olmamalıdır. Rafinad-qəndinin nəmliyi çeşidindən asılı olaraq 0,1-0,4 faizdən çox, quru maddəyə görə saxaroza 99,9 faizdən az olmamalıdır.

Şəkər tozunu qablaşdırmaq üçün tutumu müxtəlif olan kisələrdən istifadə olunur. Daşınma, saxlanılma zamanı itkinin və çirklənmənin qarşısını almaq üçün kətan-kənaf-cut kisələrinin daxilinə sellofan kisələr qoyulur. Bəzən şəkər tozu qida ilə təmasına icazə verilən, tutumu müxtəlif olan politelin paketlərdə, 5-6 qatdan ibarət kraft kağız kisələrə qablaşdırıla bilər. Qəndi isə kütləsi 0,5 və 1 kq olan karton qutularda və ikiqat kağızdan hazırlanan paçkalarda, həmçinin kisələrə qablaşdırırlar. Ticarət şəbəkəsində isə şəkər əsasən politelin və kağız paketlərdə qablaşdırılaraq satılır.

Şəkər tozun nisbi rütubəti 70 faizdən, rafinat-qəndi isə 80 faizdən çox olmayan anbarlarda 0-200C-də uzun müddət saxlanıla bilər. Şəkər tozunu və qəndi digər mallarla birgə saxlanılması qadağandır. Şəkər məhsulunun sахlаnmаsı zаmаnı əsas təhlükə onun nəmliyə məruz qаlmаsıdır. Ona görə də onları havanın nəmliyi 60 faizdən çox olan yerdə saxlamaq olmaz.

Şəkər daşınan nəqliyyat vasitələri və konteyerlər quru, dəliksiz, bağlı olmalıdır. Şəkər saxlanılan yerlərdə, sanitar qaydalarına əməl edilməli, havanın temperaturu müsbət 400C-dən çox olmamalıdır.

Bu məhsullar qablaşdırıldıqdan sonra mütləq markalanmalıdır. Markalanmada istehsalçı müəssənin adı, əmtəə nişanı, tərkibi, saxlama və yararlılıq müddəti, xalis çəkisi, kalorililiyi və s. əksini tapmalıdır.


Geri dön

classic_guiter_girl

  • 2 yanvar 2014 00:06
  • Məqalə: 37
  • Şərh: 5440
  • Bal:
meqaleye gore sagolun...

✰ ♥..Золушка..♥ ✰

  • 25 dekabr 2013 20:25
  • Məqalə: 242
  • Şərh: 12081
  • Bal:
{awards}
cooox sagolun...

✰ ♥..Золушка..♥ ✰

  • 24 dekabr 2013 18:02
  • Məqalə: 242
  • Şərh: 12081
  • Bal:
{awards}
meqaleye gore sagolun...

✰ ♥..Золушка..♥ ✰

  • 23 dekabr 2013 17:19
  • Məqalə: 242
  • Şərh: 12081
  • Bal:
{awards}
tewekkurler...

winxclub_bloom

  • 22 dekabr 2013 01:34
  • Məqalə: 155
  • Şərh: 6710
  • Bal:
{awards}
melumat uuchun teshekkurler

--------------------

Banned456

  • 21 dekabr 2013 21:05
  • Məqalə: 638
  • Şərh: 24924
  • Bal:
{awards}
Şəkər gündəlik istifadə etdiyimiz əsas qida maddələrindən biridir. Kimyəvi tərkibinə görə təmiz saxarozadan ibarət olan şəkər insan orqanizmində 95%-dən çox mənimsənilir. Şəkərin istеhsаlı üçün əsas хаmmаl kimi şəkər qamışı və şəkər çuğunduru istifadə olunur. Dünya üzrə istehsal olunan şəkərin 45 faizi şəkər çuğundurundan, 55 faizi isə şəkər qamışından alınır. Kimya sənayesində şəkərdən müxtəlif törəmələr alınır. Sonra həmin törəmələrdən müxtəlif sahələrdə, o cümlədən, plastmas, əczaçılıq preparatları, dondurulan qida məhsullarının istehsalında istifadə olunur.

Samir_Wuvalan

  • 21 dekabr 2013 16:31
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 0
  • Bal:
{awards}
TESEKULLER

Maryam

  • 21 dekabr 2013 15:09
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 59
  • Bal:
{awards}
melumata gore tesekkur

melek_19

  • 21 dekabr 2013 01:49
  • Məqalə: 42
  • Şərh: 14549
  • Bal:
{awards}
Sag olun meqale ucun.......

--------------------

คşк łคfтคɴ คɴłคмคz ❤

  • 21 dekabr 2013 00:46
  • Məqalə: 694
  • Şərh: 18829
  • Bal:
{awards}
xebere gore sagolun

Elza Hüseynli

  • 20 dekabr 2013 23:06
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 6076
  • Bal:
{awards}
Meslehete göre tewekkurler

Banned456

  • 20 dekabr 2013 20:22
  • Məqalə: 638
  • Şərh: 24924
  • Bal:
{awards}
Tewekkurlerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

✰SLαTKαyα ŞεyTαηKα✰

  • 20 dekabr 2013 17:21
  • Məqalə: 985
  • Şərh: 11599
  • Bal:
{awards}
maraqlıydı

--------------------

✰ ♥..Золушка..♥ ✰

  • 20 dekabr 2013 16:27
  • Məqalə: 242
  • Şərh: 12081
  • Bal:
{awards}
meslehete gore sagol...

EmİcKa

  • 20 dekabr 2013 14:50
  • Məqalə: 15
  • Şərh: 3011
  • Bal:
{awards}
TƏŞƏKKÜRLƏR

--------------------

คşк łคfтคɴ คɴłคмคz ❤

  • 20 dekabr 2013 14:05
  • Məqalə: 694
  • Şərh: 18829
  • Bal:
{awards}
cox sagolun

Samir_Wuvalan

  • 20 dekabr 2013 13:08
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 0
  • Bal:
{awards}
MEQALE UCUN TESEKULLER

Aydan95

  • 20 dekabr 2013 13:01
  • Məqalə: 39
  • Şərh: 2819
  • Bal:
{awards}
tewekkurler........

^^Nazlı Şeytan^^

  • 20 dekabr 2013 12:31
  • Məqalə: 254
  • Şərh: 8532
  • Bal:
{awards}
tewekkurler

aska rico

  • 20 dekabr 2013 11:51
  • Məqalə: 158
  • Şərh: 7148
  • Bal:
{awards}
Tesekkurler

--------------------

Allahi_Unutma

  • 20 dekabr 2013 11:47
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 0
  • Bal:
{awards}
Bu məhsullar qablaşdırıldıqdan sonra mütləq markalanmalıdır. Markalanmada istehsalçı müəssənin adı, əmtəə nişanı, tərkibi, saxlama və yararlılıq müddəti, xalis çəkisi, kalorililiyi və s. əksini tapmalıdır.

Banned456

  • 20 dekabr 2013 11:43
  • Məqalə: 638
  • Şərh: 24924
  • Bal:
{awards}
Şəkər tozunun keyfiyyəti kristalların quruluşuna, xarici görüşünə görə, rənginə, dadına, iyinə, həll olmasına və kənar qatışıqların olmasına görə müəyyən edilir. Şəkər tozu quru, dənəvər olmaqla, ələ yapışmamalı, kristallarının həcmi 0,2-2,5 mm olmalıdır.

Axxilli qiz

  • 20 dekabr 2013 11:13
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 0
  • Bal:
{awards}
Tesekkurler

Samir_Wuvalan

  • 20 dekabr 2013 10:58
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 0
  • Bal:
{awards}
tewekkurler

Qaranliqda_tek

  • 20 dekabr 2013 10:04
  • Məqalə: 31
  • Şərh: 2527
  • Bal:
{awards}
tewekkurler

--------------------
╔╗──♥╔══╗♥╔══╗╔══╗♥╔══╗♥
║║──♥║╔╗║♥╚╗─╚╝─╔╝♥║═╦╝♥
║╚═╗♥║╚╝║♥─╚╗──╔╝─♥║═╩╗♥
╚══╝♥╚══╝♥──╚══╝──♥╚══╝♥
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 7
Qonaqlar: 35
Cəmi: 64

 

Top 10 Müəllif

Limon qoxusu
Xəbərləri: 53
Cəmi: 155
 
The Shield
Xəbərləri: 50
Cəmi: 310
 
Darling
Xəbərləri: 46
Cəmi: 932
 
aytc.sza
Xəbərləri: 37
Cəmi: 82
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 22
Cəmi: 580
 
Jesicca
Xəbərləri: 21
Cəmi: 59
 
❤Queen❤
Xəbərləri: 18
Cəmi: 77
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 15
Cəmi: 305
 
Elya Alieva
Xəbərləri: 13
Cəmi: 115
 
AyliN BunyaminovA
Xəbərləri: 6
Cəmi: 488
 
 
{slinks}