Kələm dolması

 
Kələm dolması


Qeyd: Dolmalıq kələm seçəndə eləsini seçin ki, yarpaqları bir-birinə sıx olmasın. Bu cür kələmin yarpaqlarını zədələmədən bir-birindən ayırmaq asan olur.

4-5 pay üçün

İçi Üçün:

yarim kilo çəkilmiş qoyun və ya mal əti, və ya ikisinin qarışığı (çox yağsız olmasın)
1 ədəd orta baş soğan — xırda-xırda doğrayın (2 stəkan alınacaq)
2 xörək qaşığı pomidor məti (tomat)
yarım stəkan yumru düyü — yaxşıca yuyub suyunu süzün
yarım stəkan xırda doğranmış keşniş
yarım stəkan xırda doğranmış şüyüd
2-3 qaşıq kərə yağı
1 çay qaşığı duz
¼ çay qaşığı istiot

1 baş kələm (təxminən bir kilo yarımlıq)
2 xörək qaşığı pomidor məti (tomat) Qeyd: yay vaxtı tomatla bərabər bir ədəd iri yetişmiş pomidor da əlavə edə bilərsiniz. Bunun üçün pomidoru soyun, xırda-xırda doğrayın. Tomatın miqdarını bir qədər azalda bilərsiniz.
1 stəkan yarım qaynar su
2 xörək qaşığı kərə yağı

Hazırlanması:

Əvvəlc ə içi hazırlayın. Bunun üçün içə lazım olan bütün ərzaqları iri qabda yaxçıca qarışdırın. Kənara qoyun.

Kələm yarpaqlarını hazırlayın. Bunun üçün yarpaqları zədələmədən kələmdən ayırın. İri qazanda su qaynadın. İçinə iri çimdik duz atın. Kələm yarpaqlarını iki-iki və ya üç-üç qaynayan suya atın. Kəfkirlə üstündən basın ki, yarpaqlar suyun içində qalsın. Yarpaqları bu suda 2-3 dəqiqə pörtlədin (bir az yumuşalsın, amma bişməsin). Sonra isə kəfkirlə sudan çıxardın və aşsuzəndə süzün. Bütün yarpaqları bu qaydada hazırlayın.

Kələm dolması

Yarpaqların ortadan keçən iri, sərt damarlarını kəsin. Kəsintikəri qazanın dibinə yığın (beləliklə dolmanın altı yanmaz). Yarpaqlar iridirsə, ikiyə bölün. Hər yarpağın ortasına təxminən 2 xörək qaşığı dolu iç qoyun. Yarpağın kənarlarını içəriyə doğru qatlayın, sonra dolma şəklində bükün.

Zədələnmiş yarpaqları da qazanın dibinə düzə bilərsiniz. Dolmaları sıra ilə qazana yığın. Əgər təzə pomidordan istifadə edirsinizsə, hər layın arasına bir az pomidor əlavə edin.


Kələm dolması

Tomatı 1 stəkan yarım qaynar suda həll edin və dolmaların üstünə tökün. Qazandakı su dolmaların yarısına qədər gəlməlidir. Əgər kifayət qədər su yoxdursa, onda bir az da su əlavə edin. Dolmaların üstünə ya ərinmiş yağ tökün ya da tikələrə bölünmüş kərə yağı qoyun. Dolmaların üstünə ya qab, ya da balaca qapaq qoyun ki, dolmalar bişdikləri müddət açılmasın, kip qalsınlar. Qazanın qapağını örtün. Dolmanı orta odda təxminən bir saat ərzinə bişirin. Çörəklə süfrəyə verin.


Geri dön

GuNaY_83

  • 5 fevral 2014 23:47
  • Məqalə: 282
  • Şərh: 22357
  • Bal:
İçi Üçün:
yarim kilo çəkilmiş qoyun və ya mal əti, və ya ikisinin qarışığı (çox yağsız olmasın)
1 ədəd orta baş soğan — xırda-xırda doğrayın (2 stəkan alınacaq)
2 xörək qaşığı pomidor məti (tomat)
yarım stəkan yumru düyü — yaxşıca yuyub suyunu süzün
yarım stəkan xırda doğranmış keşniş
yarım stəkan xırda doğranmış şüyüd
2-3 qaşıq kərə yağı
1 çay qaşığı duz
¼ çay qaşığı istiot

--------------------

SlaDkaya Deliwka

  • 3 fevral 2014 18:21
  • Məqalə: 1513
  • Şərh: 1577
  • Bal:
{awards}
мəqaւəyə görə тəşəккürւər...

Milyonerka

  • 22 yanvar 2014 20:35
  • Məqalə: 43
  • Şərh: 5133
  • Bal:
{awards}
teshkler)))

--------------------
gűиdűzłєr ңєr қєsi gűłdűrєи sözűм söңpєтім, axsнамłar özűмü agładаи dєяdім vаr мєиiм ..

aska rico

  • 21 yanvar 2014 18:59
  • Məqalə: 158
  • Şərh: 7181
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

--------------------

melek_19

  • 18 yanvar 2014 16:10
  • Məqalə: 42
  • Şərh: 14686
  • Bal:
{awards}
Nuw olsun!!!!!!!!!!

--------------------

вคɴค iкiмizi คɴlคт ❤

  • 17 yanvar 2014 20:45
  • Məqalə: 665
  • Şərh: 18421
  • Bal:
{awards}
Tesekkurler cox sagol))

^_^

  • 17 yanvar 2014 19:32
  • Məqalə: 2
  • Şərh: 3316
  • Bal:
{awards}
Qeyd: Dolmalıq kələm seçəndə eləsini seçin ki, yarpaqları bir-birinə sıx olmasın. Bu cür kələmin yarpaqlarını zədələmədən bir-birindən ayırmaq asan olur.

PSIXOPATKA

  • 17 yanvar 2014 17:51
  • Məqalə: 160
  • Şərh: 12203
  • Bal:
{awards}
TESEKKKUUUURRRR wink

--------------------

sonzeng2015

  • 17 yanvar 2014 14:46
  • Məqalə: 449
  • Şərh: 7099
  • Bal:
{awards}
menim acigim gelir amma reseote gore tesekkurler

FєяιD

  • 17 yanvar 2014 13:04
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 3
  • Bal:
{awards}
acdim ey onu gordum

Zayn_Malik_fan

  • 17 yanvar 2014 13:01
  • Məqalə: 133
  • Şərh: 1695
  • Bal:
{awards}
Cox xowlayiram. Ellerinize sagliq...

♛ღ.ςԿαςτλหßαค.ღ♛

  • 17 yanvar 2014 12:36
  • Məqalə: 67
  • Şərh: 6077
  • Bal:
{awards}
Xowlamiram )))tewekkür

--------------------
(^_*)

seninle_men

  • 17 yanvar 2014 12:14
  • Məqalə: 53
  • Şərh: 1848
  • Bal:
{awards}
Qeyd: Dolmalıq kələm seçəndə eləsini seçin ki, yarpaqları bir-birinə sıx olmasın. Bu cür kələmin yarpaqlarını zədələmədən bir-birindən ayırmaq asan olur.

--------------------
➨ вacarsan, тapa вiℓsən, вir ℓəyən xoşbəxтℓik gəтir..
Əliмin üzüмün kədərini yuyuм..!

Qaska_Quli

  • 17 yanvar 2014 11:46
  • Məqalə: 28
  • Şərh: 13412
  • Bal:
{awards}
tshkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

--------------------

Nermin_92

  • 17 yanvar 2014 11:11
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 174
  • Bal:
{awards}
hec xowlamiram

--------------------
"Tək ehtiyacım, birazcıq sən..."

aska rico

  • 17 yanvar 2014 10:16
  • Məqalə: 158
  • Şərh: 7181
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

--------------------

qizildis

  • 17 yanvar 2014 09:41
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 252
  • Bal:
{awards}
en xowladigim yemeydi ama ne vaxt yeyiremse hemiwe zerer cekirem cunki sinamiwam

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 3
Qonaqlar: 41
Cəmi: 60

 

Top 10 Müəllif

Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 2
Cəmi: 327
 
Pıtırcık
Xəbərləri: 2
Cəmi: 385
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 1
Cəmi: 137
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
Demi Love
Xəbərləri: 1
Cəmi: 16
 
 
{slinks}