Hamburger haqqında

 
Hamburger haqqında


Sizcə, acımış insanın, ilk növbədə ağlından və könlündən nə keçir? Məncə sadə və tez hazırlanan yemək. Hələ qədim zamanlardan “fast-fud”, yəni tez hazırlanan yeməklər çox populyar idi. Məsələn, Qədim Romada tez hazırlanan yeməkləri mayalı xəmirdən düzəldilmiş boşqablarda satırdılar və şəhər sakinləri nahar vaxtı yeməkxanalara tələsirdilər ki, həmin yeməkləri dadsınlar. Çin bazarlarında tez hazırlanan isti əriştə satılardı, Hindistanda-acı sousla düyü, Meksikada-bizim dürməyə oxşar takos, Rusiyada-küçələrdə satılan pirojki, Türkiyədə-dönər.
Sağlam qidaya üstünlük verənlərin, necə deyərlər, fast-fudu görən gözləri yoxdur. Zənnimcə, düzgün qida tərəfdarları əsl hamburgerin dadına baxsaydılar fikirlərini dəyişmiş olardılar.
Bulka arasında ketçuplu primitiv bir kotlet bu qaçhaqov həyatımızda əvvəl ABŞ milli mətbəxin favoriti oldu, sonra isə yarızarafat, yarıciddi bütün dünyanı fəth etdi. Bu günə qədər Hamburgerin vətəni adı uğrunda mübahisə aparır. Hamıdan da çox Ohoyo ştatı Seymur şəhərinin sakinləri buna iddialıdırlar. Deyilənlərə görə iki dilim çörəyin arasına bir kotlet qoyub hamburger adlandırmaq onların həmyerlisi Çarli Naqrinin ağlına hələ 1885-ci ildə gəlib. Bu şəhərin indinin özündə də hər ilin avqust ayının 1-ci şənbəsində hamburgerə aid bir məzəli festival-yarış keçirilir ki, həmin tədbirin sonunda iştirakçılar özləri ketçuplu kotletə bənzəyirlər.
Başqa bir versiyaya görə, hamburgeri ilk dəfə 1900-cü ildə Luis Lassen Nyu-Heyven şəhərində öz yeməkxanasında hazırlayıb. Yazığı yeməkxanadakı çəngəl-bıçaq oğurluğu o qədər bezdirib ki, ət məhsullarını iki dilim çörək arasına qoyub gələnlərə təqdim edərdi və öz etirazını belə bildirib.
Kulinariya tarixçiləri biznesmen Uotler Andersonun da adını müasir hamburgerlə hallandırırlar. 1921-ci ildə o, “White Castie Hamburqers” yeməkxanalar şəbəkəsini yaradır. Buranın şah yeməyi isə adi bulkanın arasındakı kotlet olur. Hamburgerin qiyməti heç də ucuz deyildi. Yəqin o hamburger indikilərin keyfiyyətindən çox fərqlənirdi.
Amma belə versiya da var hələ 1836-cı ildə Nyu-Yorkun “Delmonico”restoranında “Hamburq Steak” ən bahalı yeməklər sırasında idi. Bu isə yuxarıdakı hadisələrdən xeyli əvvəl olub.
Hamburgerin vətəni isə elə Almaniyanın Hamburq şəhəri də ola bilər. Almanlar ümumiyyətlə çəkilmiş ətdən hazırlanan yeməklərə daha üstünlük verirlər.

Hamburgerin tarixindən keçək onun hazırlanmasına:

Klassik hamburger
Mal ətindən farş-500qr
Bulka-4 ədəd
Pomidor-1 ədəd
Xiyar-1 ədəd
Kahı yarpağı-4 ədəd
Duz, qara istiot
Sous üçün
Ketçup-2x.q
Mayonez-2x.q
Xardal-1ç.q


Hazırlanması

1. Ət 2 dəfə ətçəkən maşından keçirilir, duz, istiot əlavə edilir. Farş fincanla 1.5 sm qalınlığında kəsilir. Kotletin diametri bulkanın diametrinə uyğun gəlməlidir.

2. Kotletlər 180 dərəcəyədək qızdırılmış sobada 10 dəq. hazırlanır.

3. Sobadan çıxararkən kotletlərin üstünə holland pendiri də qoymaq olar. Bu halda hamburgeri çisburger adlandıra bilərik

4. Bulkaların arası kəsilib 2 dəqiqə sobaya yerləşdirilir

5. Sonda hamburger yığılır-əvvəlcə bulkanın arasına kotlet qoyulur, sonra- pomidor və xiyar dilimləri, sonra-kahı yarpaqları. Bulkanın arasına 1 x.q sous əlavə edilir.

6. Sousu hazırlamaq üçün: ketçup, mayonez və xardal qarışdırılır.


Geri dön

SlaDkaya Deliwka

  • 8 fevral 2014 14:57
  • Məqalə: 1513
  • Şərh: 1577
  • Bal:
мəqaւəyə görə тəşəккürւər...

B_L_A_T_N_O_Y

  • 4 fevral 2014 03:57
  • Məqalə: 3
  • Şərh: 2949
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

Milyonerka

  • 2 fevral 2014 20:01
  • Məqalə: 43
  • Şərh: 5133
  • Bal:
{awards}
teshekkurler...

--------------------
gűиdűzłєr ңєr қєsi gűłdűrєи sözűм söңpєтім, axsнамłar özűмü agładаи dєяdім vаr мєиiм ..

aska rico

  • 2 fevral 2014 19:57
  • Məqalə: 158
  • Şərh: 7181
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

--------------------

Melek Aliyeva

  • 2 fevral 2014 19:42
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 1302
  • Bal:
{awards}
меqale ucun tesekkurler

вคɴค iкiмizi คɴlคт ❤

  • 1 fevral 2014 20:29
  • Məqalə: 665
  • Şərh: 18421
  • Bal:
{awards}
TəşəkküR EderiM

^_^

  • 1 fevral 2014 19:33
  • Məqalə: 2
  • Şərh: 3316
  • Bal:
{awards}
♔ TəşəkkürLər ♔

♔ TəşəkkürLər ♔

вคɴค iкiмizi คɴlคт ❤

  • 1 fevral 2014 13:03
  • Məqalə: 665
  • Şərh: 18421
  • Bal:
{awards}
Meqaleye gore sagolun=)

ღ★Damla★ღ

  • 1 fevral 2014 12:31
  • Məqalə: 213
  • Şərh: 3971
  • Bal:
{awards}
Hamburgerin tarixindən keçək onun hazırlanmasına:

Klassik hamburger
Mal ətindən farş-500qr
Bulka-4 ədəd
Pomidor-1 ədəd
Xiyar-1 ədəd
Kahı yarpağı-4 ədəd
Duz, qara istiot
Sous üçün
Ketçup-2x.q
Mayonez-2x.q
Xardal-1ç.q

Nazlim_97_

  • 1 fevral 2014 12:22
  • Məqalə: 28
  • Şərh: 2816
  • Bal:
{awards}
MeQaLeYe GoRe TwK.............

Roya_____

  • 1 fevral 2014 11:01
  • Məqalə: 734
  • Şərh: 26880
  • Bal:
{awards}
tewekkurlerr

aska rico

  • 1 fevral 2014 10:27
  • Məqalə: 158
  • Şərh: 7181
  • Bal:
{awards}
cox sagolun

--------------------

^^KuKuLKa^^

  • 1 fevral 2014 01:06
  • Məqalə: 766
  • Şərh: 11549
  • Bal:
{awards}
Sizcə, acımış insanın, ilk növbədə ağlından və könlündən nə keçir?

--------------------

✵Дорогой✵

  • 1 fevral 2014 00:31
  • Məqalə: 727
  • Şərh: 7402
  • Bal:
{awards}
Sousu hazırlamaq üçün: ketçup, mayonez və xardal qarışdırılır.

вคɴค iкiмizi คɴlคт ❤

  • 1 fevral 2014 00:15
  • Məqalə: 665
  • Şərh: 18421
  • Bal:
{awards}
»MeQaLeYe GoRe SaGoLuN»

MiLaWWKaAa

  • 31 yanvar 2014 22:54
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 35
  • Bal:
{awards}
Mənəm görəsən təkcə hamburger yeməyi xoşlamayan sad

--------------------
Shirinim,TaTlıyıM,Basha BelaYıM ❤️ :D

Qaska_Quli

  • 31 yanvar 2014 21:56
  • Məqalə: 28
  • Şərh: 13412
  • Bal:
{awards}
teshekkurrrrrrrrrrrrrrr

--------------------

Aydan95

  • 31 yanvar 2014 21:53
  • Məqalə: 39
  • Şərh: 2833
  • Bal:
{awards}
tewekkurler..............

prosta barbi

  • 31 yanvar 2014 21:33
  • Məqalə: 101
  • Şərh: 3862
  • Bal:
{awards}
Maraqli idi twkrrrr fellow

melek_19

  • 31 yanvar 2014 21:32
  • Məqalə: 42
  • Şərh: 14686
  • Bal:
{awards}
Sag olun meqale ucun maraqli idi

--------------------

^^Nazlı Şeytan^^

  • 31 yanvar 2014 21:24
  • Məqalə: 254
  • Şərh: 8643
  • Bal:
{awards}
cox saol....

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 0



Qonaqlar: 29
Cəmi: 40

 

Top 10 Müəllif

Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 2
Cəmi: 327
 
Pıtırcık
Xəbərləri: 2
Cəmi: 387
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 766
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
Demi Love
Xəbərləri: 1
Cəmi: 16
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 1
Cəmi: 137
 
 
{slinks}