Qidalar üçün hansı qablar daha uyğundur

 
Qidalar üçün hansı qablar daha uyğundur

Təmiz mətbəxdə hər şey öz müəyyən yerində qorunmalı və saxlanmalıdır. Gümüş, şüşə və gildən hazırlanmış məmulatlar qidanı daha çox saxladığına görə ən yaxşı qab növlərindən hesab olunurdu.
1.DƏMİR QABLAR. Dəmir tezliklə oksidləşir və paslanır. Dəmir oksidi bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malikdir: qarını bərkidir, impotensiya zamanı, qanazlığında faydalıdır və s. Bununla belə pasın orqanizmdə çox toplanmasının ziyanı var. Keçmişdə dəmir qabı oksidləşmədən qorumaq üçün, onun içində heyvan piyi saxlamağı məsələhət görürdülər. Indi evdar qadınlar paslanmayan emallı və ya xromlaşdırılmış qablara üstünlük verilir.

2.MİS QABLAR (mütləq qalaylanmış). Mis havada oksidləşərək 'yaşıl boya' adlı yaşıl rəngdə zəhərli maddə əmələ gətirir. Ona görə də ata-babalarımız mis qabı qoruyucu təbəqə ilə örtürdülər (yəni, qalaylayırdılar). Ondan sonra onun içində qaynanmış soyuq süd, həmçinin başqa ərzaq saxlayırdılar.

3.GÜMÜŞ QABLAR. Gümüş mikrobları öldürür və ona görə də sağlamlıq üçün faydalıdır. Rəvayə görə, Makedoniyalı Isgəndəri Hindistana yürüşü zamanı vəba epidemiyasından qoruyan məhz gümüş olmuşdur.Təvazokar hökmdar qızılı sevimirdi və tələb edirdi ki, qidanı ona məhz gümüş qabda gətirsinlər bu onu ölümdən qurtardı. Qədim Şərqdə müxtəlif qida məhsullarını gümüş qablarda saxlayırdılar. Məhəmməd Əzəm xan yazır ki, gümüş qab xüsusilə soyuq içkilər üçün, sərin şərbət və çaxır üçün yaxşıdır.

4.QIZIL QABLAR (və ya qızıla çəkilmiş). Bu nəcib metaldan hazırlanmış qabların xeyri ondadır ki, onlar pas atmırlar. Qidanı yaxşı saxlayır. Şərqdə əyanlar qonaqlıq etdikləri zaman, şirin meyvələri qızıl qablara yığmaq adət şəklini almışdır.

5.DAŞ QABLAR. Bizim zəmanədə istifadə olunmur. Lakin keçmişdə, sirkə və qatığı əla saxladığına və qida məhsulunu turşutmadığına görə yüksək qiymətlənlirilirdi.

6.SAXSI, ŞÜŞƏ VƏ BİLLUR QABLAR. Bu qablar onunla faydalıdırlar ki, onların divarlarındakı maddə qida məhsulu ilə qarışılıqlı əlaqəyə girilir. Qədimdə belə qablarda şərbət, çaxır, şoraba, tünd və turş ədviyələr saxlanılırdı. Ümumiyyətlə, belə qablar ən müxtəlif qidaları saxlamaq üçün yararlıdırlar. Onlarda konservlər, mürəbbələr və kompotlar bağlamaq münasibdir. Çaxırı belə qablarda 100 illərlə saxlamaq mümkündür.

7.ALLÜMİNİUM QABLAR. Orta əsrlərdə məlum deyildi. XX əsrdə daha geniş yayılmağa başlamışdır. Bu qabın üstünlüyü onun paslanmamasındadır. O, qida məhsullarını saxlamaq üçün mis və dəmir qablardan daha yaxşıdır onu qalaylamağa, mallamağa və xromlamağa ehtiyacı yoxdur. Bunula belə, allüminium qabda xorəyi bişirmək olar, lakin uzun müddət saxlamaq məsləhət deyil.


Geri dön

Pıtırcık

  • 26 oktyabr 2014 20:21
  • Məqalə: 479
  • Şərh: 9656
  • Bal:
TESEKKURLER XEBERLERE GORE

--------------------
http://legend.az/user/imza/http://legend.az/user/imza/

qirilmis qelb

  • 19 oktyabr 2014 20:58
  • Məqalə: 65
  • Şərh: 2777
  • Bal:
{awards}
.SAXSI, ŞÜŞƏ VƏ BİLLUR QABLAR. Bu qablar onunla faydalıdırlar ki, onların divarlarındakı maddə qida məhsulu ilə qarışılıqlı əlaqəyə girilir. Qədimdə belə qablarda şərbət, çaxır, şoraba, tünd və turş ədviyələr saxlanılırdı. Ümumiyyətlə, belə qablar ən müxtəlif qidaları saxlamaq üçün yararlıdırlar. Onlarda konservlər, mürəbbələr və kompotlar bağlamaq münasibdir. Çaxırı belə qablarda 100 illərlə saxlamaq mümkündür.

--------------------
I LoVe yOu wiTh aLL mY hEaRt

^^YeRaZKa MeLeK^^

  • 19 oktyabr 2014 17:53
  • Məqalə: 190
  • Şərh: 4278
  • Bal:
{awards}
·٠• Sevgi Nağılı •٠·,
dəyməz dosi
ヅ Sweetka SaBoŞ ヅ,
Hormete gore saqolun

--------------------

ヅ Bad Girl ヅ

  • 19 oktyabr 2014 16:40
  • Məqalə: 789
  • Şərh: 20377
  • Bal:
{awards}
Cox sagolun

--------------------

вคɴค iкiмizi คɴlคт ❤

  • 19 oktyabr 2014 16:22
  • Məqalə: 665
  • Şərh: 18430
  • Bal:
{awards}
cox sagol gozelim

^^YeRaZKa MeLeK^^

  • 19 oktyabr 2014 15:24
  • Məqalə: 190
  • Şərh: 4278
  • Bal:
{awards}
Adim qokki,
Xahiw ilk werh menden sozunun yaninndan bir emeye gormet cox sagolun falan yazardin))))
Dikaya milawka,
Hormete gore coxsaqolun laughing
Кгคlเςค,
Emeyimi deyerlendirdiyiniz ucun saqolun
Aylowka))),
Minnetdaram)

--------------------

Aylowka)))

  • 19 oktyabr 2014 14:45
  • Məqalə: 265
  • Şərh: 2841
  • Bal:
{awards}
Maraglidi sagolun)))

--------------------
--Dualarında beni unutma olurmu?) --Sen benim tek duamsın merak etme♡)
__________________________________ Ve insan yalnızca dua ederken dürüsttür!!!

-Kralica-

  • 19 oktyabr 2014 14:42
  • Məqalə: 696
  • Şərh: 8731
  • Bal:
{awards}
tewekkurler melumat ucun

--------------------




★Love World★

  • 19 oktyabr 2014 13:39
  • Məqalə: 120
  • Şərh: 2609
  • Bal:
{awards}
Meqaleye göre sagolun love

--------------------

Fenerbahcem

  • 19 oktyabr 2014 13:39
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 322
  • Bal:
{awards}
Ilk werh menden)))

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 0



Qonaqlar: 35
Cəmi: 55

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 26
Cəmi: 479
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 11
Cəmi: 43
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 4
Cəmi: 376
 
.::şirin_qız::.
Xəbərləri: 3
Cəmi: 28
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1141
 
SweeTy_
Xəbərləri: 2
Cəmi: 579
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 773
 
 
{slinks}