Yeməklərin bişirilmə qaydaları

 
Yeməklərin bişirilmə qaydaları

1.Əti yüksək odda qızartmaq olmaz. Qızartdığınız əti tez-tez çevirməyə də ehtiyac yoxdur. Çünki bu, protein miqdarının azalmasına gətirib çıxarır.

2.Əti tikələrə ayırmaq və ağzıbağlı qabda saxlamaq məsləhətdir.

3.Yağları işıq düşən və ya isti yerlərdə saxlamaq olmaz.
4.Südü çox qaynatmaq məsləhət deyil. Çünki uzun müddət qaynatdıqda süddəki proteinlər azalır.

5.Qatığın suyunu atdıqda vitamin itkisinə məruz qalır.

6.Yumurtanı həddindən artıq bişirdikdə kalorisi azalır.

7.Meyvələri kəsdikdən sonra saxladıqda vitaminləri azalır. Eyni şey təzə çəkilmiş meyvə suyunu soyuducuda saxladıqda da baş verir.

8.Tərəvəzləri doğradıqdan sonra uzun müddət saxlamaq olmaz. Çünki tərəvəzdəki vitaminlər istiliyə və işığa həssasdır. Buna görə də doğranmış tərəvəzləri mümkün qədər tez istifadə etmək lazımdır. Salatlar üçün də eyni şeyi demək olar.

9.Tərəvəzləri xırda-xırda yox, iri-iri doğramaq məsləhətdir. Bundan başqa, tərəvəzləri doğramazdan əvvəl yumaq lazımdır.

10.Lobya, noxud, paxla kimi ərzaqları pörtlətdikdən sonra suyunu atdıqda kalorisi azalır. Eyni şeyi makaron, əriştə və düyü üçün də demək olar.

11.Lobyanı, noxudu, paxlanı yaxşı bişirdikdə kalorisi artır.

12.Yeməkləri bişirmək üçün müəyyən vaxta riayət etmək lazımdır. Məsələn, yumurtanı qaynatmaq üçün 3-5 dəqiqə kifayətdir. Çünki 5 dəqiqədən çox qaynatdıqda yumurtadakı proteinlər azalır.

13.Yemək bişirərkən qazanın ağzı bağlı olmalıdır. Çünki buxarlanma vitamin itkisinə səbəb olur.

14.Kartofu qabığı ilə pörtlətmək, meyvəni isə qabığı ilə yemək məsləhətdir.

15.Kartof və soğanı mümkün qədər qaranlıq yerdə saxlayın.


16.Kartof qızartdığınız yağdan ikinci dəfə istifadə etməyin. Çünki bu, yağdan zərərli maddələrin ayrılmasına səbəb olar.

17.Taxıl məhsullarını şüşə qablarda saxlayın.

18.Çörəyi nazik-nazik doğrayıb qızartdıqda kalorisi azalır.

19.Çörək və ya şirniyyat bişirərkən xəmiri mayalandırmaq onun kalorisini artırır. Mayalandırılmamış çörəyin kalorisi mayalandırılmış çörəyin kalorisindən az olur.

20.Şirniyyat bişirərkən süddən istifadə edirsinizsə, şəkər tozunu axırda tökün. Çünki şəkər tozunu tez töksəniz, bu südün protein miqdarının azalmasına səbəb olar.

21.Yumurta, süd və qatıqla hazırlanan şirniyyatların kalorisi un, yağ və şəkərlə hazırlanan şirniyyatların kalorisinə nisbətən çoxdur. Şəkər əvəzinə, bəkməzdən istifadə etmək şirniyyatın kalorisini artırır.

22.Tort üçün hazırladığınız kremi çox çırpmayın. Çünki kremi çox çırpdıqda əvvəlki kalorisi qalmır.

23.Makaronu qaynadarkən az su ilə qaynatmaq məsləhətdir. Çünki çox su ilə qaynatdıqda makarondakı vitaminlər suya keçir.


Geri dön

➰__Ýųśíf__➰

  • 6 noyabr 2014 05:32
  • Məqalə: 298
  • Şərh: 5700
  • Bal:
Tewekkurler

Mələyimin mələyi

  • 26 oktyabr 2014 20:16
  • Məqalə: 264
  • Şərh: 1854
  • Bal:
{awards}
tewekkurler

--------------------

Pıtırcık

  • 26 oktyabr 2014 20:14
  • Məqalə: 509
  • Şərh: 9711
  • Bal:
{awards}
lezzetdi gorsenir tesekkurler crying

--------------------
http://legend.az/user/imza/http://legend.az/user/imza/

Love Me Kiss Me

  • 21 oktyabr 2014 15:54
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 1250
  • Bal:
{awards}
MARAQLI VE VACIB VE MESLEHETE GORE TESEKKUR BILMEYIM YAXSI OLDU GELECEKDE COX LAZIM OLACAQ wink

--------------------
Darıxacaqsan! Əsəbləwdirdi,qısqanırdı,küsürdü,çox sual verirdi ama meni sevirdi deyəceksen! Eybi yox men çıxıb gederem ama sen xowbext ol oxuyacağsanda ama cavab yazmayacağsan bilirem ...

Aylowka)))

  • 20 oktyabr 2014 12:01
  • Məqalə: 265
  • Şərh: 2841
  • Bal:
{awards}
Vayyyyy ela meskehetlerdi sagolun)))

--------------------
--Dualarında beni unutma olurmu?) --Sen benim tek duamsın merak etme♡)
__________________________________ Ve insan yalnızca dua ederken dürüsttür!!!

qirilmis qelb

  • 19 oktyabr 2014 20:48
  • Məqalə: 65
  • Şərh: 2777
  • Bal:
{awards}
20.Şirniyyat bişirərkən süddən istifadə edirsinizsə, şəkər tozunu axırda tökün. Çünki şəkər tozunu tez töksəniz, bu südün protein miqdarının azalmasına səbəb olar.

--------------------
I LoVe yOu wiTh aLL mY hEaRt

-Kralica-

  • 19 oktyabr 2014 19:16
  • Məqalə: 696
  • Şərh: 8731
  • Bal:
{awards}
tewkkurler

--------------------




★Love World★

  • 19 oktyabr 2014 18:13
  • Məqalə: 120
  • Şərh: 2609
  • Bal:
{awards}
☆♡♧Meqaleye göre sagolun♡♧♢

--------------------

xaxaxa_ne.gulursen

  • 19 oktyabr 2014 18:07
  • Məqalə: 1
  • Şərh: 232
  • Bal:
{awards}
Ellerin derd gormesin cox gozel bir meqaledi cox beyendim

--------------------
hello

^^YeRaZKa MeLeK^^

  • 19 oktyabr 2014 18:02
  • Məqalə: 190
  • Şərh: 4278
  • Bal:
{awards}
16.Kartof qızartdığınız yağdan ikinci dəfə istifadə etməyin. Çünki bu, yağdan zərərli maddələrin ayrılmasına səbəb olar.

--------------------

Fenerbahcem

  • 19 oktyabr 2014 17:50
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 322
  • Bal:
{awards}
Tewekkurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

ヅ Bad Girl ヅ

  • 19 oktyabr 2014 17:40
  • Məqalə: 789
  • Şərh: 20377
  • Bal:
{awards}
23.Makaronu qaynadarkən az su ilə qaynatmaq məsləhətdir. Çünki çox su ilə qaynatdıqda makarondakı vitaminlər suya keçir.

--------------------
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 1
Qonaqlar: 46
Cəmi: 64

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 28
Cəmi: 509
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 23
Cəmi: 65
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 18
Cəmi: 394
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1143
 
Sol Meleyim
Xəbərləri: 2
Cəmi: 2
 
Saleh96
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 772
 
AyliN BunyaminovA
Xəbərləri: 1
Cəmi: 386
 
 
{slinks}