Türk qəhvəsi

 
Türk qəhvəsi

Qəhvə içmək və dadını duymaq sanki bir sənətdir. Bu gün müxtləf yollarla hazırlanan, günün hər saatında, hər ortamda istənilən qəhvə enerji verici, həzmi rahatlaşdırıcı özəllikləri ilə dünyanın beynəlxalq içkisinə çevrilib.

Qəhvənin hekayəsi efiopiyalı bir çoban və onun keçiləri ilə bağlıdır. Deyilənə görə, çoban keçilərin həmişə ağaclardakı qırmızı meyvəni yeyəndən sonra canlandığını hiss edər və özü də yeməyə başlayar. Bir müddət sonra çoban Xaldi sayəsində bu qəhvə meyvəsi bütün Efiopiya tərəfindn tanınar. Zamanla Məkkə, Mədinə daxil olmaqla ərəb dünyasında geniş yayılan qəhvə bütün Avropaya da yayılır.

Bir müddət insanların məscid yerinə qəhvəxanalara gedib sosial məzmunlu söhbətlər etməsi höküməti narahat etdiyindən "ləzzət verən içki” mənasını daşıyan qəhvə qadağan olunmuşdu.

Qəhvənin növləri

Türk qəhvəsi – Təlvəsi ilə servis edilən tək qəhvə növü

Espresso – xüsusi maşınla hazırlanan tünd qovrulmuş İtaliyaya məxsus bir qəhvə növüdür.

Cappuccino – Espresso və su buxarı ilə köpük halına gətirilmiş süd əlavə edilən qəhvə

Americano - Espressonun isti su əlavə edilərək yumşalan forması

Cafe au lait – Fransızların südlə filtrə qəhvəsi

Ethiopian Yirgacheff – şərab dadı olan Efiopiya qəhvəsi

Latte – Espressoya az köpüklənmiş südün əlavə olunduğu növü

Macchito - Espressoya süd köpüyü əlavə olunaraq hazırlanan qəhvə

Mocha - Latteyə şokolad tozu, ya da şəkər əlavə edilməsi ilə hazırlanan qəhvə

Santos – Braziliyada liman adıdır, yetişməyən qəhvə

Sumatran – aşağı asit dərəcəli İndoneziya qəhvəsi

Supremo – Kolumbiyada ən ləzzətli keyfiyyətli qəhvə növü

Viennese- Espressoya şokolad, ya krem qatılaraq hazırlanan Vyana qəhvəsi

Türk qəhvəsi necə hazırlanır ?

Yaxşı və dadlı bir türk qəhvəsi mis qabda, çox odda təxminən 15-20 dəqiqə bişirilməlidir. Qab tez-tez oda sürtülüb geri çəkiməlidir. Hər fincan üçün bir çay qaşığı qəhvə və bir çay qaşığı şəkər tozu istifadə edilməlidir. Bundan başqa qəhvənin acı olanı daha çox sevilir. Qəhvənin paketi açıldıqdan sonra 1 həftə boyunca hamısı istifadə edilməlidir və saxlanarkən taxta qablarda qaranlıq yerdə saxlanmalıdır.

1-ci addım

İlk əvvəl neçə fincanlıq qəhvə hazırlayacaqsızsa, o qədər suyu mis qaba tökün. Suyun soyuq və keyfiyyətli olması qəhvənin dadlı olması üçün önəmlidir. Kran suyu istifadə etməyin, xlor tamı qəhvənin dadını pozacaq.

2-ci addım

Əgər istəyirsizsə, mis qaba şəkər əlavə etmənin zamanıdır. Şəkərli qəhvə üçün 2 çay qaşığı və ya 2 ədəd qənd əlavə etməyi unutmayın.

3-cü addım

İndi də qəhvə əlavə etmək vaxtıdır. Hər bir fincan üçün 2 dolu çay qaşığı qədər qəhvə əlavə edin və yavaşca qarışdırın.

4-cü addım

Qəhvənizi aşağı odla isitməyə başlayın. Diqqətli olun. Çünki qəhvə bir anda köpüb daşa bilər.

5-ci addım

Qəhvə köpüncə üzərindəki köpükləri alıb fincalara bölüşün. 3 dəfə qəhvəni köpürdüb bunu təkrarlayın. Sonda qəhvəni fincanlara boşaldın. Tam olaraq qaynatmayın. Çox acı olar.

6-cı addım

Qəhvənin yanında su verilməsi də adətdir. Bu su qəhvədən əvvəl içilir ki, ağızdakı bütün dadlar silinsin və qəhvəni tam dadı anlaşılsın.

Aromalı qəhvələr

Yaxşı bir kapuçino hazırlamaq üçün espresso, qaynar süd və süd köpüyünü eyni nisbətdə istifadə etmək lazımdır. Südün köpük hala gəlməsinə çox diqqət etmək lazımdır. Soyuq, pasterize süd və paslanmaz dəmir qabla hazırlayın.
Aromatlı qəhvə üçün şokolad, fındıq, badam, karamel, vanil və hindistan qozu kimi ekstraktları qovrulmuş qəhvənin üzərinə maye halında töküb qarışdırın.
Soyuq qəhvənin hazırlanması isə 12 saat çəkir. Soyuq su damla-damla qəhvənin içinə qatılır, sonra filtrə edilərək süzülür.
Aroma qatmaq üçün şəkər, şokolad sousu, şokolad şurubu kimi məhsullardan istifadə edilə bilər. Qəhvənin daha dadlı olması üzərinə krem, ya da krem şanti əlavə edilə bilər.


Geri dön

princessa_selin

  • 2 yanvar 2015 13:19
  • Məqalə: 98
  • Şərh: 1723
  • Bal:
İlk əvvəl neçə fincanlıq qəhvə hazırlayacaqsızsa, o qədər suyu mis qaba tökün. Suyun soyuq və keyfiyyətli olması qəhvənin dadlı olması üçün önəmlidir. Kran suyu istifadə etməyin, xlor tamı qəhvənin dadını pozacaq.

--------------------

..::My Black::..

  • 1 yanvar 2015 20:11
  • Məqalə: 277
  • Şərh: 1930
  • Bal:
{awards}
Coox sagolun)))

ツDirectionerツ

  • 31 dekabr 2014 16:09
  • Məqalə: 69
  • Şərh: 2208
  • Bal:
{awards}
tewekkurler ozumee )) cox beyendim) love bully smile

--------------------



Louis Tomlinson♥

Gr-Az

  • 31 dekabr 2014 13:40
  • Məqalə: 30
  • Şərh: 2732
  • Bal:
{awards}
meqalencun cox sagol

Gr-Az

  • 30 dekabr 2014 09:39
  • Məqalə: 30
  • Şərh: 2732
  • Bal:
{awards}
tewekkurler meqalencun

ツDirectionerツ

  • 28 dekabr 2014 18:15
  • Məqalə: 69
  • Şərh: 2208
  • Bal:
{awards}
meqale ucun twkk)))

--------------------



Louis Tomlinson♥

princessa_selin

  • 28 dekabr 2014 16:57
  • Məqalə: 98
  • Şərh: 1723
  • Bal:
{awards}

Türk qəhvəsi – Təlvəsi ilə servis edilən tək qəhvə növü

--------------------

★Deniz★

  • 28 dekabr 2014 15:59
  • Məqalə: 14
  • Şərh: 1772
  • Bal:
{awards}
DADLIDI ICMIWEM

--------------------

G♥S

  • 28 dekabr 2014 15:42
  • Məqalə: 204
  • Şərh: 4099
  • Bal:
{awards}
Cox sagolun maraqli idi..)

--------------------

Gr-Az

  • 28 dekabr 2014 14:32
  • Məqalə: 30
  • Şərh: 2732
  • Bal:
{awards}
tewekkurler

Espresso – xüsusi maşınla hazırlanan tünd qovrulmuş İtaliyaya məxsus bir qəhvə növüdür.

ツDirectionerツ

  • 28 dekabr 2014 12:14
  • Məqalə: 69
  • Şərh: 2208
  • Bal:
{awards}
Espresso – xüsusi maşınla hazırlanan tünd qovrulmuş İtaliyaya məxsus bir qəhvə növüdür.

--------------------



Louis Tomlinson♥

Pıtırcık

  • 28 dekabr 2014 11:48
  • Məqalə: 542
  • Şərh: 9780
  • Bal:
{awards}
MARAGLIDIR COX SAG OLUN

--------------------
http://legend.az/user/imza/

Awk bir hayal

  • 28 dekabr 2014 11:22
  • Məqalə: 137
  • Şərh: 2790
  • Bal:
{awards}
Cappuccino – Espresso və su buxarı ilə köpük halına gətirilmiş süd əlavə edilən qəhvə

_favorit_arkadas

  • 28 dekabr 2014 11:16
  • Məqalə: 556
  • Şərh: 8238
  • Bal:
{awards}
Latte – Espressoya az köpüklənmiş südün əlavə olunduğu növü

--------------------

ツDirectionerツ

  • 28 dekabr 2014 10:32
  • Məqalə: 69
  • Şərh: 2208
  • Bal:
{awards}
elemiwem cox gozel olurr)) twekkurlerr)

--------------------



Louis Tomlinson♥
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 2
Qonaqlar: 34
Cəmi: 60

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 32
Cəmi: 542
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 21
Cəmi: 89
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 15
Cəmi: 409
 
Sol Meleyim
Xəbərləri: 9
Cəmi: 11
 
AyliN BunyaminovA
Xəbərləri: 4
Cəmi: 390
 
cuppuş))
Xəbərləri: 3
Cəmi: 3
 
Nazrin
Xəbərləri: 3
Cəmi: 11
 
genclik_usaqi
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1
 
✰_DeLNoLiNi_✰
Xəbərləri: 1
Cəmi: 156
 
 
{slinks}