Vitaminlərlə zəngin meyvə

 
Vitaminlərlə zəngin meyvə


Xurmanın narıncı rəngi onun tərkibində beta-karotin maddəsinin çoxluğu ilə izah olunur.
Bu maddə görmə qabiliyyətini artırır, vaxtından əvvəl qocalmanın və ağ ciyər xəstəliklərinin qarşısını alır. Bununla yanaşı xurmanın meyvələrindəki beta-karotin yetərincə C və PP vitaminləri ilə zəngindir. Bu vitaminlər yorğunluq və depressiyanın aradan qaldırılmasına , həmçinin, dəri və saçların sağlamlığına kömək edir. Maqnium, dəmir və yod maddələri isə ürəyin işini yaxşılaşdırır.

Xurmanın ən başlıca dəyəri ürək-damar sistemi xəstəliklərində istifadə olunan bitki şəkəri ilə zənginliyidir. Xurma həmçinin, yüngül sidik qovucudur. Ona görə də qan təzyiqi olan xəstələrin yemək rasionuna xurmanın daxil edilməsi məqsədəuyğundur. Əgər gün ərzində 3-4 ədəd xurma yeyilsə, qan təzyiqini dərmanların köməyi olmadan da tənzimləmək mümkündür.

Xalq təbabətində xurma mədə xəstəliklərində, xüsusən, mədə pozulmalarında istifadə olunur. Bu meyvə büzüşdürücü və bakterisid xassəyə malikdir. Tez sağalsın deyə, onun meyvələrinin yaraların üzərinə qoylması mümkündür.

Xurma ağacının yarpaqlarında bütün mikroelemnetlər və vitaminlər var. Ona görə də, anemiya (qan azlığı) xəstəliklərində onun dəmləməsini içmək xeyirlidir. Xurmanın şirin meyvələri acılığı aradan qaldırsa da , az kaloriyə malikdir. Əgər kim artıq çəkidən qurtulmaq istəyirsə, diyetoloqlar ona xurma yeməyi məsləhət görürlər.

Hesab olunur ki, xurma hökmən büzücü olmalıdır. Lakin onun bir sıra növləri var ki, yeyəndə büzücü deyil. Yeri gəlmişkən, hətta karalyok da müxtəlifdir. Büzücülüyü aradan qaldırmaq üçün xurmanın meyvələri ya dondurulmalı, yaxud da, 2 saat arağın içində saxlanılmalıdır. Xurma alarkən, onun kal və yaxud yetginliyini məyyənləşdirmək üçün qabığındakı qəhvəyi zolaqlara fikir vermək lazımdır. Zolaqlar nə qədər çoxdursa, deməli xurma bir qədər şirindir. Xurma həm təzə- tər , həm də qurumuş şəkildə faydalıdır. Onun meyvələri bərk olanda yığılır, qabığı soyularaq, doğranır və 45 dərəcə temperaturdan yuxarı olmayan hava şəraitində qurudulur.


Geri dön

Elya Alieva

  • 10 yanvar 2015 00:40
  • Məqalə: 102
  • Şərh: 7076
  • Bal:
Allax razi olsu.n

--------------------
UREYIM...I MEN

ツDirectionerツ

  • 4 yanvar 2015 02:19
  • Məqalə: 70
  • Şərh: 2208
  • Bal:
{awards}
Maraqlı idii təşəkkürlər ))

--------------------



Louis Tomlinson♥

вคɴค iкiмizi คɴlคт ❤

  • 3 yanvar 2015 20:07
  • Məqalə: 665
  • Şərh: 18421
  • Bal:
{awards}
Xeber ucun tesekkurler

-Kralica-

  • 3 yanvar 2015 19:06
  • Məqalə: 696
  • Şərh: 8731
  • Bal:
{awards}
cooooooox saqolunnn

--------------------




ツDirectionerツ

  • 3 yanvar 2015 19:05
  • Məqalə: 70
  • Şərh: 2208
  • Bal:
{awards}
tewekkurlerr))) coxx beyendimm)) love bully smile

--------------------



Louis Tomlinson♥

sensei41008

  • 3 yanvar 2015 18:29
  • Məqalə: 1
  • Şərh: 61
  • Bal:
{awards}
Hesab olunur ki, xurma hökmən büzücü olmalıdır. Lakin onun bir sıra növləri var ki, yeyəndə büzücü deyil. Yeri gəlmişkən, hətta karalyok da müxtəlifdir. Büzücülüyü aradan qaldırmaq üçün xurmanın meyvələri ya dondurulmalı, yaxud da, 2 saat arağın içində saxlanılmalıdır. Xurma alarkən, onun kal və yaxud yetginliyini məyyənləşdirmək üçün qabığındakı qəhvəyi zolaqlara fikir vermək lazımdır. Zolaqlar nə qədər çoxdursa, deməli xurma bir qədər şirindir. Xurma həm təzə- tər , həm də qurumuş şəkildə faydalıdır. Onun meyvələri bərk olanda yığılır, qabığı soyularaq, doğranır və 45 dərəcə temperaturdan yuxarı olmayan hava şəraitində qurudulur.

--------------------
EgEr AkTiV uSeR oLsAyDiM iMzA qOyA bIlErDiM

G♥S

  • 3 yanvar 2015 17:59
  • Məqalə: 204
  • Şərh: 4096
  • Bal:
{awards}
Cox sagolun..)

--------------------

Pıtırcık

  • 3 yanvar 2015 17:59
  • Məqalə: 386
  • Şərh: 9518
  • Bal:
{awards}
MESLEHETE GORE SAG OLUN

--------------------
http://legend.az/user/imza/

princessa_selin

  • 3 yanvar 2015 17:47
  • Məqalə: 98
  • Şərh: 1723
  • Bal:
{awards}
Xurmanın ən başlıca dəyəri ürək-damar sistemi xəstəliklərində istifadə olunan bitki şəkəri ilə zənginliyidir. Xurma həmçinin, yüngül sidik qovucudur. Ona görə də qan təzyiqi olan xəstələrin yemək rasionuna xurmanın daxil edilməsi məqsədəuyğundur. Əgər gün ərzində 3-4 ədəd xurma yeyilsə, qan təzyiqini dərmanların köməyi olmadan da tənzimləmək mümkündür.

--------------------

..::My Black::..

  • 3 yanvar 2015 17:37
  • Məqalə: 277
  • Şərh: 1930
  • Bal:
{awards}
Xeber ucun tesekkurler

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 1
Qonaqlar: 45
Cəmi: 70

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 7
Cəmi: 386
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 6
Cəmi: 332
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 4
Cəmi: 137
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
TacsizKRalica
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 766
 
Mövlud Ağamməd
Xəbərləri: 1
Cəmi: 20
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
Demi Love
Xəbərləri: 1
Cəmi: 16
 
 
{slinks}