6 qramdan artığı ölüm!

 
6 qramdan artığı ölüm!



Çox duz istehlakı hipertəzyiqə, bunun nəticəsində də ürək damar xəstəliklərinə yol aça bilir.

Aparılan araşdırmalar sağlam həyat tərzi dəyişikliyiylə ürək damar xəstəliklərindən ölüm riskinin 70%-lərə çatan nisbətdə azaldıla biləcəyini göstərib. Ürək damar sağlamlığımız üçün ala biləcəyimiz ən təsirli tədbirlər biri isə duz istehlakını məhdudlaşdırmaqdır. Çünki çox duz istehlakı hipertəzyiqə, bunun nəticəsində də ürək damar xəstəliklərinə yol aça bilir.

Araşdırmalara görə gündəlik 1 qram duz azaltmağın belə infarkt riskini 3%, iflic riskini də 5% nisbətində azaltdığını ortaya qoyub. Gündəlik duz istehlakının yarıya endirilməsi isə çox daha böyük bir təsir göstərərək qan təzyiqində 10 mmhq-lıq əlavə düşmə təmin edib.

Ancaq təəssüf ki, ölkəmizdə Dünya Sağlamlıq Təşkilatının təklif etdiyi gündəlik 6 qram duzun təxminən 2-3 qatı istehlak edilir "Yaxşı amma yeməkləri dadsız-duzsuz yeyəcəyik?" deyirsinizsə, sizə olduqca praktik bir təklifimiz var, yeməkləri duz yerinə ədviyyatlarla ləzzətləndirməyə başlayın! Üstəlik bəzi ədviyyatlar var ki, eyni zamanda ürək sağlamlığınıza da əhəmiyyətli qatqı təmin edirlər.
Mütəxəssislər ürək dostu ədviyyatları sıralayıb:

Bibəriyə: Xüsusilə ət yeməklərini şirinləşdirmək üçün rahatlıqla istifadə edilə bilər. Bibəriyə bədəndə mövcud iltihab reaksiyalarının təsirini azaldaraq, ürək-damar sağlamlığına kömək edir. Eyni zamanda təbii antioksidan təsiri də ümumi sağlamlığınıza fayda təmin edir.

Zəfəran: Zəfəranla xüsusilə düyünü rəngləndirə, dadlandıra bilirsiniz. Antioksidan xüsusiyyəti olan zəfəran, damar quruluşunu qoruyur və bədəndəki iltihab reaksiyasını azaldır. Bunların yanında xolesterolu salıcı təsiri də mövcuddur.

Kəklik: Ət yeməklərinin imtina edilməzi olan kəklikotu, antioksidan və iltihab azaldıcı təsiri ilə damar sağlamlığının qorunmasına kömək edir. Kəklikotunun buna əlavə olaraq xolesterol salıcı təsiri də var.

Keşniş: Ət yeməklərini ləzzətləndirə biləcəyiniz keşniş olduqca faydalı bir ədviyyatdır. Bədənin müdafiə etmə mexanizmini gücləndirib, həzmsizliyə yaxşı gəlməsinin xaricində, qan xolesterol səviyyələrini də salır və hipertəzyiqin idarəsinə kömək edir.

Sarıkök: Yeməklərin imtina edilməzi olan sarıkök, bədəndə iltihab reaksiyasını azaldır. Ayrıca qan şəkərini salmağa, qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir və qanı sulandıraraq, damar sağlamlığına müsbət təsir edir.

Zəncəfil: Tərəvəz yeməkləri və bişmiş balıq yeməklərini dadlandırır. Bədənin müqavimətini artıran zəncəfilin antioksidan və iltihab azaldıcı təsiri var. Zəncəfil damar divarları üzərində müsbət təsir edərək təzyiqin idarəsini də asanlaşdırır.

Sumaq: Salat və tərəvəz yeməklərində istifadə olunan sumaq, qan şəkər səviyyəsinin düşməsinə fayda edir. Bu sayədə damarlar şəkərin zərərli təsirlərindən qorunmuş olur.

Nanə: Həm ət, həm tərəvəz yeməklərini dadlandıran nanə, antioksidan təsiriylə damarları qoruyur. Ürək ritminin və qan təzyiqinin tənzimlənməsində faydalı olur. Bunların yanında stress aradan qaldırıcı və bədənə rahatlıq verici təsiri də var.


Geri dön

Bash Belası

  • 13 mart 2015 12:42
  • Məqalə: 158
  • Şərh: 5011
  • Bal:
MeLumatLara Göre SaoL=)

Nazlim_97_

  • 13 mart 2015 10:43
  • Məqalə: 28
  • Şərh: 2816
  • Bal:
{awards}
Tewekkurler

вคɴค iкiмizi คɴlคт ❤

  • 13 mart 2015 01:40
  • Məqalə: 665
  • Şərh: 18462
  • Bal:
{awards}
MəQaLəYə GöRə SaGoLuN

psix)

  • 13 mart 2015 00:06
  • Məqalə: 7
  • Şərh: 1683
  • Bal:
{awards}
meqaleye gore twk

--------------------
......

AyKe

  • 12 mart 2015 23:32
  • Məqalə: 1
  • Şərh: 1008
  • Bal:
{awards}
Yaxsidiki duzu cox yeyerem onda..ama belede hec duznan aram.yoxdu .sagol canim meslehete gore

--------------------
Ölünce sevemezsem seni._____________*

★QarA GözLüM★

  • 12 mart 2015 22:01
  • Məqalə: 96
  • Şərh: 901
  • Bal:
{awards}
Tesekkurler winked

--------------------


VEHŞİ BEBİR

  • 12 mart 2015 21:33
  • Məqalə: 1
  • Şərh: 502
  • Bal:
{awards}
super.twk ellerınıze salık

--------------------
her cüre şekillerin qebulu ve müxtelif bezekli ramkalarda bezedilmesi.

Elya Alieva

  • 12 mart 2015 21:09
  • Məqalə: 102
  • Şərh: 7077
  • Bal:
{awards}
Ussss QoXdUmmm

--------------------
UREYIM...I MEN

Awk bir hayal

  • 12 mart 2015 20:58
  • Məqalə: 137
  • Şərh: 2790
  • Bal:
{awards}
Bibəriyə: Xüsusilə ət yeməklərini şirinləşdirmək üçün rahatlıqla istifadə edilə bilər. Bibəriyə bədəndə mövcud iltihab reaksiyalarının təsirini azaldaraq, ürək-damar sağlamlığına kömək edir. Eyni zamanda təbii antioksidan təsiri də ümumi sağlamlığınıza fayda təmin edir.

-Kralica-

  • 12 mart 2015 20:54
  • Məqalə: 696
  • Şərh: 8731
  • Bal:
{awards}
beli bilirem zererlidir

--------------------




♛WøøWøøWøøW♛

  • 12 mart 2015 20:54
  • Məqalə: 206
  • Şərh: 1523
  • Bal:
{awards}
MeqaLeyeGoReTşkSuPerMeqaLedi)))

--------------------

(HaYeL)

  • 12 mart 2015 20:36
  • Məqalə: 60
  • Şərh: 1020
  • Bal:
{awards}
Meslehetlidir=)
Allah razi olsun

--------------------
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 2
Qonaqlar: 27
Cəmi: 49

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 27
Cəmi: 542
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 21
Cəmi: 89
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 12
Cəmi: 409
 
Sol Meleyim
Xəbərləri: 8
Cəmi: 11
 
AyliN BunyaminovA
Xəbərləri: 4
Cəmi: 390
 
cuppuş))
Xəbərləri: 3
Cəmi: 3
 
Nazrin
Xəbərləri: 2
Cəmi: 11
 
genclik_usaqi
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1
 
✰_DeLNoLiNi_✰
Xəbərləri: 1
Cəmi: 156
 
 
{slinks}