Dondurma haqqında bilinməyənlər

 
Dondurma haqqında bilinməyənlər

Yaz aylarında ən çox qəbul etdiyimiz qidalardan biri də dondurmadır: şirindir, soyuqdur, yayın bürkülü havasında bir dondurma çiyərlərimizə necə bir sərinlik gətirir. Uşaqlar da ki demə, heç doymaq bilməz. Amma dondurmalar faydalı olduğu kimi, bəzən zərər da gətirə bilir. Odur ki, diqqətli olmalıyıq. Bəs yaxşı dondurmalar hansılar hesab olunur?

Qatqısız dondurmaların faydaları
Qida dəyərləri nəzərə alaraq, qatqısız təbii bir dondurma, südə görə 3-4 qat daha çox yağ, təxminən yüzdə 15 daha çox zülal və 3-4 qat daha çox karbohidrat daxildir. Eyni zamanda qatqısız bir dondurma, sümüklərin başlıca mphkəmləndiricilərindən olan kalsium və fosfor cəhətdən olduqca zəngindir. Süddəki kalsium və fosfor miqdarı süddən daha çox olur: 100 qram dondurma 135 mg kalsium olarkən, süddə bu miqdar 115 mg-dır.

Sənaye üsulu ilə hazırlnan dondurmalar
Sənaye üsulu ilə istehsal edilən dondurmaların istehsalında istifadə vəsaitlərinə fikir versək, dondurmanın istehsalında süd və ya süd tozunun yanında: şəkər, qlükoza siropu kimi şirin maddələr, bitki mənşəli yağ və süd yağı; növünə görə şokolad, kakao, meyvə, qoz-fındıq-fıstıq, karamel kimi qidalar, səhləb və s. aromalar tapılar. Qəbul etdiyiniz dondurmanın içində, süddən daha çox süd tozu, meyvədən daha çox dadlandırıcılar varsa,bu dondurmanın faydalarından çox zərəri var. Çünki bu cür dondurmaların bizə verdiyi "ləzzət” daha çox qatqı maddələri və dadlandırıcılar hesabına olacaq.

Zəifləmək istəyənlərə dondurma da kömək edir
Yaz aylarında arıqlamaq istəyən və ya formasına diqqət edən fərdlərin, gündəlik qidalanma planlarında həddindən çox olmamaq şərti ilə dondurma yeməsi uyğundur. Dondurmanın kalori dəyəri paxlava, tort kimi xəmirli şirinlərə nisbətdə daha aşağıdır və daha qidalı bir seçimdir. Sağlam və balanslı bir qidalanma proqramında həftədə 1-2 dəfə dondurma yeyilməsi məsləhət görülür.

Uşaqlar və dondurma
Təbii və qatqısız dondurma süd, qatıq, pendir kimi qidaları sevməyənlər üçün yaxşı bir variantdır. Xüsusilə uşaqlarda kalsiuma ehtiyac çoxdur, ona görə də uşaqlara dondurma verilməsi məsləhətdir. Ancaq uşağınızın bir yaşı tamam olmayıbsa və bütün qidalarla tanış olmamışsa (yəni hər cür meyvəni qəbul edərkən problemləri olmayıb ki), dondurma yeməsində diqqətli olmalısınız. Belə etsəniz, uşağınızda olan qida allergiyalarının qarşısını almaq mümkün olur. Gündə 100 qramdan daha çox dondurma yemək uşaqlarda köklüyə səbəb ola bilər. Xüsusilə ana və atalar uşaqlarının dondurma yeməsinin nəzarət altında tutması faydalı olar.

Dondurmanı necə yeyilməli?
Tənəffüs infeksiyası zamanı udlaq və badamcıq iltihablarının müalicə müddətində dondurma yeyilməməlidir. Dondurma açqarına yeyilərsə, iştahanı pozar. Dondurmanı soyuq olduğu üçün birdən udmaq mədə kramplarına və sıxılmalarına səbəb olur. Ən doğrusu, dondurmanın ağızda əridilərək yavaş qəbul edilməsidir.


Geri dön

ヅ Bad Girl ヅ

  • 8 sentyabr 2015 19:40
  • Məqalə: 789
  • Şərh: 20377
  • Bal:
Qatqısız dondurmaların faydaları
Qida dəyərləri nəzərə alaraq, qatqısız təbii bir dondurma, südə görə 3-4 qat daha çox yağ, təxminən yüzdə 15 daha çox zülal və 3-4 qat daha çox karbohidrat daxildir. Eyni zamanda qatqısız bir dondurma, sümüklərin başlıca mphkəmləndiricilərindən olan kalsium və fosfor cəhətdən olduqca zəngindir. Süddəki kalsium və fosfor miqdarı süddən daha çox olur: 100 qram dondurma 135 mg kalsium olarkən, süddə bu miqdar 115 mg-dır.

--------------------

ヅ Bad Girl ヅ

  • 5 sentyabr 2015 10:41
  • Məqalə: 789
  • Şərh: 20377
  • Bal:
{awards}
TəşəkkürLər

--------------------

Banned549678

  • 4 sentyabr 2015 19:43
  • Məqalə: 638
  • Şərh: 25427
  • Bal:
{awards}
təşəkkürlər

Səssiz

  • 4 sentyabr 2015 10:02
  • Məqalə: 307
  • Şərh: 4978
  • Bal:
{awards}
Melumata gore tewekkur

--------------------
Səssiz'liyim

ZuZuM__

  • 3 sentyabr 2015 18:44
  • Məqalə: 430
  • Şərh: 6929
  • Bal:
{awards}
təşəkkürlər maraqlı idi

--------------------

Banned549678

  • 3 sentyabr 2015 14:56
  • Məqalə: 638
  • Şərh: 25427
  • Bal:
{awards}
Dondurmanı necə yeyilməli?
Tənəffüs infeksiyası zamanı udlaq və badamcıq iltihablarının müalicə müddətində dondurma yeyilməməlidir. Dondurma açqarına yeyilərsə, iştahanı pozar. Dondurmanı soyuq olduğu üçün birdən udmaq mədə kramplarına və sıxılmalarına səbəb olur. Ən doğrusu, dondurmanın ağızda əridilərək yavaş qəbul edilməsidir.

ヅ Bad Girl ヅ

  • 2 sentyabr 2015 22:48
  • Məqalə: 789
  • Şərh: 20377
  • Bal:
{awards}
TəşəkkürLər məqaləyə görə

--------------------

PércyDarkMoon

  • 2 sentyabr 2015 18:39
  • Məqalə: 242
  • Şərh: 9576
  • Bal:
{awards}
təşəkkürlər maraqlı idi

--------------------

♔ sinყσriτα ♔

  • 2 sentyabr 2015 16:40
  • Məqalə: 168
  • Şərh: 2627
  • Bal:
{awards}
Hmm heqiqetende bilmediylerim idi tewekkur balim

ღKiRaZ MeVsİmCiღ

  • 2 sentyabr 2015 15:55
  • Məqalə: 316
  • Şərh: 5498
  • Bal:
{awards}
təşəkkürlər maraqlı idi

--------------------

✯ AliKo ✯

  • 2 sentyabr 2015 13:41
  • Məqalə: 85
  • Şərh: 1078
  • Bal:
{awards}
Melumata gore tewekkurler

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 3
Qonaqlar: 10
Cəmi: 27

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 25
Cəmi: 439
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 19
Cəmi: 369
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 11
Cəmi: 26
 
_TUNAR_MAMEDOV_
Xəbərləri: 2
Cəmi: 673
 
Mövlud Ağamməd
Xəbərləri: 2
Cəmi: 22
 
Ufuk Kazimi
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1139
 
TacsizKRalica
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
m_aynur97
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1
 
FullFidawka
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
 
{slinks}