Bağırsaq və qara ciyər xərçənginin çarəsi

 
Bağırsaq və qara ciyər xərçənginin çarəsi


Payız və qış aylarının ən faydalı tərəvəzlərindən olan çuğunduru həm çiy, həm də bişmiş yemək olar. Bu tərəvəzdən bir-birindən dadlı salatlar və şorbalar bişirmək, həmçinin, şirəsini içmək mümkündür.

1. İflic, infarkt riskini azaldır
Çuğundur kalium, maqnezium, dəmir, B6, A və C vitamini baxımından çox zəngindir. Ancaq onun ən faydalı xüsusiyyəti çoxlu miqdarda nitrat ehtiva etməsidir. Nitrat sayəsində iflic, infarkt riskini azaldır. Qandakı oksigenin miqdarını artırır. Ümumiyyətlə, mütəmadi olaraq çuğundur yemək ürək sağlamlığı üçün çox önəmlidir.

2. Antioksidant mənbəyidir
Antioksidantlar immunitet sistemini gücləndirir. Həmçinin xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.

3. Beyin üçün faydalıdır
İnsan yaşlandıqca hafizəsi zəifləyir. Ancaq çuğundur yeyən insanların yaddaşı güclü olur. Çuğundur beyinə daha çox qan və oksigen getməsini təmin edir.

4. Sümükləri gücləndirir
Çuğundurun tərkibindəki təbii minerallar sümükləri möhkəmləndirir, kalsiumun orqanizm tərəfindən daha yaxşı mənimsənilməsini təmin edir. Çuğundur sümükləri gücləndirən C vitamini, fol turşusu ilə də zəngindir.

5. Enerji verir
Araşdırmalar çuğundurun bədənə enerji verdiyini ortaya çıxarıb. Hər hansı zehni və ya fiziki fəaliyyətdən öncə çuğundur yemək lazımdır. Beləliklə, bədən daha gec yorulur və halsızlığın qarşısı alınır.

6. Qandakı şəkərin miqdarını tənzimləyir

Çuğundur qandakı qlükozanın səviyyəsini stabilləşdirir. Şəkər xəstələrinə həftədə 3 dəfə çuğundur şirəsi içmək məsləhət görülür.

7. Çəkini azaldır
Çuğundur az kalorili, bol lifli tərəvəzlərdən biridir. Elə buna görə də bədəndəki yağları əridir, orqanizmi toksit və ödəmdən təmizləyir.

8. Xərçəngə qarşı
Mütəmadi olaraq çuğundurdan istifadə edərək bağırsaq və qara ciyər xərçənginin qarşısını almaq olar.

9. Qanı təmizləyir
Çuğundur qanı təmizləyən ən təsirli qidalardan biridir. Mütəmadi olaraq istifadə etdikdə qan çirkliliyinin səbəb olduğu dəri problemlərinin, o cümlədən sızanaq və cizvələrin qarşısını alır.

10. Yaşlanmağa qoymur
Antioksidantlarla və vitaminlərlə zəngin olduğu üçün orqanizmi yaşlanmağa qoymur.

11. Kəpəklə mübarizə
Zülal, fosfor, kaliumla zəngin olan çuğundur baş dərisinə də yaxşı təsir edir. Çuğundur yeyənlərdə baş dərisinə qan yaxşı işlədiyindən ölü dərilər təmizlənir, kəpəyin qarşısı alınır, dəri daha gec yağlanır, yeni tükün əmələ gəlmə prosesi sürətlənir.


Geri dön

Nergiz__Sirinova

  • 11 oktyabr 2015 14:12
  • Məqalə: 369
  • Şərh: 3267
  • Bal:
Xebere gore tesekkurler

--------------------

Toxunma Xeyallarima

  • 11 oktyabr 2015 13:46
  • Məqalə: 19
  • Şərh: 4
  • Bal:
{awards}
tewekkur eziyyetine gore

✰ ♥..Золушка..♥ ✰

  • 11 oktyabr 2015 10:53
  • Məqalə: 242
  • Şərh: 12221
  • Bal:
{awards}
meqaleye gore coox sagolun..

__S.M_ova__

  • 11 oktyabr 2015 08:44
  • Məqalə: 90
  • Şərh: 1404
  • Bal:
{awards}
Ilk şərh məndən olsun məlumata görə sağolun

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 2
Qonaqlar: 20
Cəmi: 35

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 25
Cəmi: 441
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 19
Cəmi: 369
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 11
Cəmi: 27
 
_TUNAR_MAMEDOV_
Xəbərləri: 2
Cəmi: 673
 
Mövlud Ağamməd
Xəbərləri: 2
Cəmi: 23
 
Ufuk Kazimi
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1139
 
TacsizKRalica
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
m_aynur97
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1
 
FullFidawka
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
 
{slinks}