
Qəhvə və çay, çox spirt istifadə edən, həddindən artıq kök olan ya da qanında çox dəmir olan insanlarda ciddi qaraciyər zərərlərini yaradır.
Təxminən 10 min adam üzərində aparılan araşdırma nəticəsində, gündə iki stəkandan çox çay ya da qəhvə içənlərin xroniki qaraciyər xəstəliyi riskinin yarı yarıya daha az olduğu ortaya çıxdı.
ABŞda Diyabet, Həzm və Böyrək Xəstəlikləri Milli İnstitutun tərəfindən icra edilən işdə, qəhvənin, mikrobik infeksiyalar kimi başqa səbəblərlə meydana gələ biləcək qaraciyər xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsiri isə müəyyən olunmadı. Araşdırmaya öndərlik edən adlardan Dr. Constance Ruhl, "İşimiz yüksək qaraciyər xəstəliyi riski daşıyan insanlara, bu riski salmanın praktik bir yolunu təqdim edir" dedi.
Təxminən 10 min adam üzərində aparılan araşdırma nəticəsində, gündə iki stəkandan çox çay ya da qəhvə içənlərin xroniki qaraciyər xəstəliyi riskinin yarı yarıya daha az olduğu ortaya çıxdı.
ABŞda Diyabet, Həzm və Böyrək Xəstəlikləri Milli İnstitutun tərəfindən icra edilən işdə, qəhvənin, mikrobik infeksiyalar kimi başqa səbəblərlə meydana gələ biləcək qaraciyər xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsiri isə müəyyən olunmadı. Araşdırmaya öndərlik edən adlardan Dr. Constance Ruhl, "İşimiz yüksək qaraciyər xəstəliyi riski daşıyan insanlara, bu riski salmanın praktik bir yolunu təqdim edir" dedi.