Maraqlı (2ci hissə)

 
Maraqlı (2ci hissə)

İnsanlar nə üçün içki qədəhlərini toqquşdurarlar?

Bu mövzuda iki ayrı şərh vardır. 1) İnsanların beş duyğusunu təmin məqsədiylə şərab qədəhini süfrədə çın səsiyə toqquşdurmaq. Şərabın rəngini görmə; diliylə dad bilmə; burunla iyləmə; əliylə toxunma, və çınk səsiylə eşitmə. Şərab bütün duyğuları təmin edər mənasını daşıyır. 2)Antik çağlarda bir insanın düşmənini yeməyə dəvət edib, ona zəhərli içki təqdim etməsi təbii sayılırdı. Ev sahibi içkinin zəhərsiz olduğunu sübut etmək üçün öz içkisini havaya qaldırar və qonağın içkisindən bir qurtumun öz qədəhinə tökülməsini istəyərdi. Sonra eyni anda içkilərini içərdilər. Qonaq belə vəziyyətdə ev sahibinə etibarını göstərmək üçün qədəhini ev sahibinin yuxarı qaldırdığı qədəhə yüngülcə vurar, çınk səsiylə içkini sınağa gərək olmadığını göstərərdi.

Maraqlı (2ci hissə)

Çinlilər yeməklərini nə üçün çubuqla yeyərlər?

Çinlilərin yemək yemə vərdişlərinin yeməklərini çox kiçik parçalar halında yemələrindən çubuq istifadə etdikləri aydın olur. Çində köhnədən yalnız zənginlər masada oturardılar. Xalqın əksəriyyəti qabları əllərində yemək yeyərdilər. Bir əlləriylə qablarını tutar, o biri əlləriylə çubuq istifadə edərək yeyərdilər. Sürətlə artan əhali üzündən yemək çətinliyi çəkən çinlilər önlərindəki yeməyi kiçik parçalar halında çoxaldaraq yeyirdilər. O zamanlar ağac çətinliyi səbəbiylə də taxta istifadəsi məhdud idi. Masa istifadəsi buna görə çox çətin idi. Çubuqlar fil dişindən və sümükdən hazirlanırdı.

Maraqlı (2ci hissə)

Nə üçün gözyaşı tökərik?

Dünyadakı canlılardan yalnız insan ruhi səbəblərlə ağlar. İnsanı fərqli edən bu vəziyyət şübhəsiz həyat tarixindəki təkamülün bir nəticəsidir. Əslində gözlərimizə davamlı gözyaşı qoruma məqsədli olaraq ifraz olunmaqdadır. Lakin ağlama ruhi bir boşalmadır. Bu mövzunu ilk inceleyen Darvindir. Daha sonra edilən təcrübələr nəticəsi görüldü ki soğan doğrayarkən axan gözyaşlarının kimyəvi strukturları fərqlidir. Ruhi gözyaşları daha çox protein ifraz etməkdədir. Lakin hələ bu fərqin səbəbi açıqlana bilməmişdir.

Maraqlı (2ci hissə)

Cetirlerin ekseriyyeti ne ucun qara olur?

Cetirden istifade elemeyin kokleri 3400 il evveline, Mesopatomiya dayanmasına baxmayaraq Avropada cetirlerin genis olaraq istifadesine 1700 illerde bashlamisdir. Bu illerde cetirleri yunlu parcalardan ustu bir nov yag ile yaglanirdi. Bu yağ parcada su keçirmez bir xususiyyet qazandirirdi ve qara reng verirdi. Qara reng cetir kisier terefinf=den de menimsenilmisdir. ve gunesh ucun olan ag cetirler qadinlarin, yagish ucun olan qara cetirler ise kisilerin en sevimli aksesuarlarina cevrildi.


Geri dön

Ulya

  • 18 sentyabr 2010 22:04
  • Məqalə: 1911
  • Şərh: 13813
  • Bal:
tesekkurler

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 1
Qonaqlar: 19
Cəmi: 32

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 7
Cəmi: 386
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 6
Cəmi: 332
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 4
Cəmi: 137
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
TacsizKRalica
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 766
 
Mövlud Ağamməd
Xəbərləri: 1
Cəmi: 20
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
Demi Love
Xəbərləri: 1
Cəmi: 16
 
 
{slinks}