Portağal haqqında bilmədiklərimiz

 
Portağal haqqında bilmədiklərimiz

Portağal – alman mənşəli sözdür, mənası “çin alması” deməkdir. Portağal ağır və əllə toxunulduqda bərk olmalıdır. Portağalı bıçaqla kəsmək olmaz, dilim-dilim yemək lazımdır. Orta əsrlərdə müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində ondan geniş istifadə edilmişdir.
O cümlədən:
• Portağal maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, qanda şəkəri azaldır. Diabetli xəstələrə portağal şirəsi içmək məsləhət görülür.
• Portağal orqanizmin bütün funksiyalarını aktivləşdirir, əsəbləri və beyini möhkəmlədir.

Portağal haqqında bilmədiklərimiz

• Portağal (və ya şirəsi) yeməkdən ən azı 20 dəqiqə əvvəl qəbul edilməlidir. Əks təqdirdə həzmetmə orqanları xəstəlik tapa bilər və həzm etmə çətinləşər.
• Portağal (və ya şirəsi) yeməkdən yarın saat əvvəl qəbul edildikdə iştahanı açır, bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır, xüsusilə qəbizliyin aradan getməsində çox kömək edir. (Limonlu müalicəni qəbul edə bilməyənlər portağalla başlayıb, sonra limona keçə bilərlər.)
• Portağal şirəsi görməni yaxşılaşdırır, diş ətini möhkəmlədir, əsəb sistemini bərpa edir, artıq piylənməni aradan aparır, qan damarlarının işini qaydaya salır, infeksiyadan qoruyur, ömrü uzadır. Xəstələrə şirəni həm xalis, həm də suyla qataraq vermək olar.

Portağal haqqında bilmədiklərimiz

• Dişləri və diş əti xəstə olanlar müntəzəm olaraq bir neçə həftə portağal şirəsi içməlidirlər.
• Portağal şirəsi hətta qastrit və on iki barmaq bağırsaq xorası olanlara da kömək edir. İfrazat orqanları pis işləyənlərə isə portağal şirəsinin içilməsi məsləhət görülmür.
• Portağal bədəndəki lazımsız maddələri çıxarır, iltihabı sağaldır.
• Yatmazdan əvvəl portağal yemək olmaz.
• Portağalın qurudulmuş qabığı iştaha açır, soyuqdəymə, öskürək zamanı, pisxassəli yaralarda işlədilir.

Portağal haqqında bilmədiklərimiz

• Portağalın qabığı böyrək, bağırsaq xəstəlikləri və sidik kisəsinin daşının müalicəsində istifadə olunur.
• Qızdırma zamanı portağal qabığı toz halına salınıb, hər gün 2-3 dəfə qəbul edilməlidir. Yüksək hərarət zamanı (artrit varsa) hər vaxt portağal şirəsi içilə bilər.
• Enerji gətirən içki : stəkanda 1 çay qaşığı şəkər və bir az duz, az miqdar qaynar suda əridilir. Sonra ona 1 çay qaşığı təzə sıxılmış portağal şirəsi əlavə olunur. Stəkan soyuq su ilə doldurulur, qarışdırılaraq içilir. Bu içkidən marafonçular da istifadə edirlər.


Geri dön

solmayan_gul

  • 19 sentyabr 2011 19:30
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 279
  • Bal:
cox sevdiyim meyvedir

--------------------
YENIDEN GELDIM BURAYA SALMLAYIRAM SIZLERIII

MIRKARIM

  • 13 sentyabr 2011 20:55
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 46
  • Bal:
{awards}
YADIMA NIYA SALDIN GEDIM ALIM twklarrrrrrrrrr......

Cilent_M.Q

  • 11 sentyabr 2011 14:51
  • Məqalə: 87
  • Şərh: 2628
  • Bal:
{awards}
twkllerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

--------------------

Ay Üzlü

  • 10 sentyabr 2011 20:43
  • Məqalə: 395
  • Şərh: 6159
  • Bal:
{awards}
cox sevirem tewekkurler

music_angel

  • 10 sentyabr 2011 18:20
  • Məqalə: 212
  • Şərh: 7767
  • Bal:
{awards}
bulari bilmirdim cox sagolun bilmediklerimi oxuyub orgendim

--------------------

Prank girl

  • 10 sentyabr 2011 12:36
  • Məqalə: 106
  • Şərh: 10213
  • Bal:
{awards}
tesekkur edirem bezilerini bilmirdim

--------------------
Oglanlar dostluq atmasin qebul etmeyecem!!

lema

  • 10 sentyabr 2011 11:57
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 2669
  • Bal:
{awards}
portağal en çox sevdiyim meyvedir.burda bir çox melumatı bilirdim.amma portağal sözünün menasını ilmirdim öyrenmiş oldum. smile

--------------------
Feridem yanımda olmasan bele sen hemişe menim qelbimde yawayacaqsan...

Peaceful

  • 10 sentyabr 2011 11:49
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 173
  • Bal:
{awards}
Hmm yaxşı maraqlı məlumatlar idii...Elə ilk cümlədən yeni məlumatlar əldə etdim, portağalın tərcüməsi "çin alması" demək imiş...Təşəkkürlər,amma portağalın mənfi cəhəti də ən çox allergiyaya səbəb ola biləcək meyvələrdən biri olmasıdır...

--------------------
Basit kişilerle polemiğe girmem..
Bazi yanlışları asla affetmem..
Tutkularım vardır vazgeçmem..
Bazen cok severim ama söylemem..

only-girl

  • 10 sentyabr 2011 11:40
  • Məqalə: 1002
  • Şərh: 5026
  • Bal:
{awards}
bildiy lap yaxshii

--------------------

Mefistofel

  • 10 sentyabr 2011 10:57
  • Məqalə: 8
  • Şərh: 384
  • Bal:
{awards}
portağalı çox sevirəm.. məlumatlar da maraqlıdır

devyjones

  • 10 sentyabr 2011 10:46
  • Məqalə: 58
  • Şərh: 823
  • Bal:
{awards}
Cox saqolun minnətdaram portağal haqqında heç bu qədər məlumatım yox idi.Amma portağalı cox sevirəm demək olar ki evdə ancaq mən yeyirəm mən ucbatımdan evdə portağal yeyilmir wink Təşəkkürlər xəbərə görə!!!

--------------------
Dost istəsən ALLAH
Söhbət istəsən QURAN
Düşmən istəsən NƏFS
Varlanmaq istəsən QƏNAƏT

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 2
Qonaqlar: 59
Cəmi: 72

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 7
Cəmi: 386
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 6
Cəmi: 331
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 4
Cəmi: 137
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
TacsizKRalica
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 766
 
Mövlud Ağamməd
Xəbərləri: 1
Cəmi: 20
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
Demi Love
Xəbərləri: 1
Cəmi: 16
 
 
{slinks}