Sabun haqqında nə bilirik?

 
Sabun haqqında nə bilirik?

Sabunun tarixi bəşəriyyətin tarixi qədər qədimdir.
Ancaq ilk vaxtlar insanlar sabun əvəzinə qum,gil,müxtəlif yağlar və daşlardan istifadə edirdilər...
Arxeoloju qazıntılar zamanı ilk sabunabənzər maddə Babildə tapıımışdır.

Qədim Misirdə də müxtəlif yağlardan düzəldilən bu cür maddələrdən istifadə olunmuşdur.
Bizim istifadə sabunların tarıxı isə Qədim Roma dövrünə gedib çıxır.
Sabunun adı da Qədim Romada yerləşən Sapo dağının adı ilə bağlıdır.
Roma İmperiyası dövründə hamamlar geniş yayıldığı üçün sabundan çox istifadə olunurdu.
Ancaq 467-ci ildə Roma İmperiyası dağıldıqdan sonra sabun da unudulmağa başladı.
8-ci əsrdə yenidən meydana çıxan sabun 16-17-ci əsrlərdə epidemiyalara qarşı mübarizədə mühüm yer tutur.
O dövrə qədər kül və müxtəlif yağlardan hazırlanan sabun 1823-cü ildə fransız kimmyaçısı Mişel Ejen Sevrel tərəfindən kimyəvi maddələrin köməyilə hazırlanmağa başlayır və 19-cu yüzillikdə sabun sənayəsi inkişaf edərək müasir səviyyəyə çatır.
Sabun bitki və heyvan yağlarından hazırlanır. Yağların tərkibindəki yağ turşuları sabun istehsalında istifadə olunan kül kimi maddələrlə birləşərək sabun əmələ gətirir. Müasir dövrdə sabun kalium və natrium hidroksid duzlarından alınır. Ticarət məqsədi ilə hazırlanan sabunların tərkibində isə bunlarla yanaşı bir çox kimyəvi qarışıqlar da yer alır. Ancaq istəsəniz, siz də evinizdə təbii sabunlar hazırlaya bilərsiniz.
Ticarət məqsədi isə hazırlanan sabunlarda heyvan yağlarından istifadə olunur. Çünki bu daha yaxşı köpüklənir.Praktiki olaraq isə sabun natrium-hidroksiddən alınır. Ancaq bu maddə hım qeyri-təbii həm də təhlükəlidir.

Hazırlanması:

Daha keyfiyyətli sabun əldə etmək üçün qayın və ya alma ağacının külündən istifadə edilir.Sabun üçün alma ağacının külündən istifadə edilir. Sabun üçün ən keyfiyyətli yağ isə zeytun və ya dəfnə yağlarıdır.
Sabun hazırlamaq üçün bir qədər suya təmiz kü qataraq qızdırırlar. Külün miqdarını isə qarışığa atılmış orta böyüklükdəki kartofla təyin edirlər. Belə ki, əgər kartof batırsa, qarışığa kül, üzdə qalırsa, su əlavə edirlər. Küllü su qarışığını hazırladıqdan sonra başqa qabda üç bu qədər yağı 40-50 dərəcəyə qədər qızdırırlar. Sonra üzərinə küllü su əlavə edərək, taxta qaşıqla qarışdırırlar. Qarışığı köpük qalmayana qədər qarışdırdıqdan sonra ( Təqribən yarım saat ) sabun artıq hazırdır. Ancaq bu qarışığı qəliblərə tökərək ən azı iki gün saxlamaq lazımdır.Qəliblərdən çıxarılmış sabunları isə 1-2 ay kölgədə qurutduqdan sonra istifadə etmək olar.
Qeyd: Yeri gəlmişkən deyək ki, sabun hazırlayarkən üzərinə bir çimdik duz da əlavə etmək lazımdır. Belə olduqda sabununuz həm bərk, həm də davamlı olar.


Geri dön

_NaZaN_

  • 9 fevral 2012 04:28
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 223
  • Bal:
tewekkurler

Cilent_M.Q

  • 15 sentyabr 2011 21:17
  • Məqalə: 87
  • Şərh: 2580
  • Bal:
{awards}
twkllerrrrrrrrrrrrrrr

--------------------

_LiLaC_

  • 15 sentyabr 2011 01:09
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 81
  • Bal:
{awards}
Düzü bilmirdim sabunun hazırlanma qaydasını müəllifin sayəsində bildim
Çox maraqlı xəbərdi

--------------------
Həyat - həmişə gələcəyin yalnız sənin qərarlı seçimlərindən asılı olaraq dəyişdiyi anı gözləməkdir

jalicka

  • 14 sentyabr 2011 23:12
  • Məqalə: 27
  • Şərh: 1960
  • Bal:
{awards}
xebere gore cox saq ol
feel

Ay Üzlü

  • 14 sentyabr 2011 21:03
  • Məqalə: 395
  • Şərh: 6067
  • Bal:
{awards}
canim cox sag ol deyerli melumat ucun

only-girl

  • 14 sentyabr 2011 20:40
  • Məqalə: 1002
  • Şərh: 5000
  • Bal:
{awards}
oxudum margla feel

--------------------
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 8
Qonaqlar: 66
Cəmi: 103

 

Top 10 Müəllif

NIGAR
Xəbərləri: 39
Cəmi: 584
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 21
Cəmi: 112
 
MiSS HaPPy)
Xəbərləri: 14
Cəmi: 23
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 12
Cəmi: 421
 
Sol Meleyim
Xəbərləri: 11
Cəmi: 22
 
คşк łคfтคɴ คɴłคмคz ❤
Xəbərləri: 10
Cəmi: 675
 
AyliN BunyaminovA
Xəbərləri: 9
Cəmi: 400
 
ஐ Payiz ஐ
Xəbərləri: 8
Cəmi: 11
 
Dəlishka
Xəbərləri: 4
Cəmi: 5
 
QERCOQINYA
Xəbərləri: 4
Cəmi: 4
 
 
{slinks}