Hansı əti yemək insan üçün zərərlidir?

 
Hansı əti yemək insan üçün zərərlidir?

Sağlam və ləzzətli yeməklərin hazırlanması, ilk növbədə, qidalardan və keyfiyyətdən asılıdır. Qidaları isə təzə və tər saxlamaq bacarıq tələb edir. Soyuducu bəzi qida məhsullarını uzun müddət saxlamaq üçün ideal bir yerdir. Amma hansı ərzağın, necə və nədə soyuducuya qoyulmasından çox şey asılıdır.
Məsələn, Pakistan alimlərinin gəldiyi nəticəyə görə, əti soyuducuda 10 gündən artıq saxlamaq zərərlidir. Onlar bu müddətdən artıq ətin soyuducuda saxlanılmasından imtina etməyə çağırırlar. Məhsul 10 gündən artıq soyuducuda saxlanarsa, ondakı zülal tamamilə məhv olur. Bu da qida zəhərlənməsinə və mədə-bağırsaq traktının pozulmasına səbəb ola bilər.
Səhiyyə Nazirliyi Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin qidalanma gigiyenası bölməsinin müdiri İmran Abdullayev açıqlamasında bildirdi ki, ət soyuq temperaturda uzun müddət saxlanıla bilər. Belə olan halda, ətdə qida maddələri bir ilə qədər qalır. Bölmə müdiri deyir ki, sadəcə, ətin saxlanmasına düzgün əməl etmək lazımdır: “Əti saxlamaq üçün qaydalara düzgün əməl olunmalıdır. Ətin donu açıldıqdan sonra dondurmaq düzgün deyil. Əti 1 bir ilədək mənfi 18-25 dərəcə temperaturda saxlamaq mümkündür. Bu temperaturda ət özünə məxsus xüsusiyyətlərini özündə saxlayır. Ətin donu açılaraq yenidən dondurulursa, hüceyrələrdə partlama əmələ gəlir və tərkibində olan qida madələrinin bir hissəsi məhv olur. Toyuq və balıq ətində züllalar bir qədər yumşaqdır. Saxlama müddəti və rejimləri daha ciddidir”.
İ.Abdullayevin fikrincə, ətin tərkibindəki xeyirli maddələrin 10 gündən sonra məhv olması kimi hala elmdə rast gəlinməyib: “Əgər belə müddət olsaydı, dünyada ət qıtlığı olardı. Bütün dünyada ət uzun müddət saxlanılır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən tez xarab olan məhsulların saxlanma müddəti və rejimi müəyyən olunub. Buna əməl olunarsa, məhsul keyfiyyətini qoruyub saxlamış olur.
Mağazalarda vaxtı keçmiş ətlərin olmasına gəlincə, İ.Abdullayev qeyd etdi ki, artıq ölkə mağazalarında nəinki vaxtı keçmiş ətə, heç donmuş ətə rast gəlinmir. Ancaq xaricdən gətirlən sümüksüz ətlər var ki, onlar da dondurulmuş bloklarda gəlir.
Qastroenteroloq Səbirə Səfərova isə açıqlamasında ətin saxlanıldığı zaman tərkibindəki qidalı maddələrin ölməsi fikrini təsdiqlədi. Onun sözlərinə görə, ətdə xüsusiyyətlərini itirmiş zülal mənbəyi olduğundan, onu uzun müddət saxladıqda, amin turşularının parçalanması, geniş də olmasa, çürümə prosesi gedir:
“Hətta ətdə elə infeksiyalar var ki, mənfi 20 dərəcədə temperaturda da inkişaf edə bilər. Ona görə də, ailmlərin fikirlərinə haqq qazandırmaq olar. Əgər ətdə əvvəldən hansısa bakteriya varsa, ətin tərkibində qalır. Ət soyuducuda çox saxlanılan zaman keyfiyyəti aşağı düşür, qidalandırıcı qabiliyyəti aşağı düşür”.
S.Səfərova məsləhət görür ki, insanlar təzə ətə üstünlük versinlər. Eyni zamanda əti donu açılandan sonra dondurmasınlar.


Geri dön

R_A_P_U_N_Z_E_L

  • 10 dekabr 2011 21:36
  • Məqalə: 36
  • Şərh: 2964
  • Bal:
xebere gore tesekkurler

Alone angel

  • 10 dekabr 2011 18:23
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 3061
  • Bal:
{awards}
twk.............

--------------------
Eğer güven varsa bir kalpte; O kalpte sevgi de bulunur, dürüstlük de” !

.♣.Chrysalis.♣.

  • 9 dekabr 2011 23:04
  • Məqalə: 784
  • Şərh: 6217
  • Bal:
{awards}
twk xebere gore

--------------------
"Kimsəni yorğanın altında gözyaşlarınızı pijamanızın qoluyla siləcək qədər çox sevməyin"

Delya_91

  • 9 dekabr 2011 21:42
  • Məqalə: 319
  • Şərh: 5162
  • Bal:
{awards}
cooox sagolun xebere gore

--------------------
"Camaat nə deyər" ifadəsi qədər divarları hündür bir hebsxana yoxdur...

_awik_kiz_

  • 9 dekabr 2011 19:01
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 417
  • Bal:
{awards}
twk xebere gore

Okush

  • 9 dekabr 2011 18:25
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 0
  • Bal:
{awards}
eziyyete gore tesekkur

jalicka...

  • 9 dekabr 2011 18:19
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 698
  • Bal:
{awards}
HMMM TWKKKKK

--------------------
Seni bulmaktan once aramak isterim
Seni sevmeden once anlamak isterim
Seni bir omur boyu bitirmek deyil sana
Hep yeniden baslamak isterim

wiki

  • 9 dekabr 2011 18:16
  • Məqalə: 26
  • Şərh: 1611
  • Bal:
{awards}
tewekkurler

jalicka...

  • 9 dekabr 2011 18:16
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 698
  • Bal:
{awards}
HMMM TWKKKKK

--------------------
Seni bulmaktan once aramak isterim
Seni sevmeden once anlamak isterim
Seni bir omur boyu bitirmek deyil sana
Hep yeniden baslamak isterim

MuslimGirl

  • 9 dekabr 2011 18:02
  • Məqalə: 156
  • Şərh: 3022
  • Bal:
{awards}
Təşəkkürlər..Amma ət yeməyi çox xoşlamıram

_TUNAR_MAMEDOV_

  • 9 dekabr 2011 17:59
  • Məqalə: 673
  • Şərh: 4779
  • Bal:
{awards}
eziyyete gore twkler...

--------------------

SeL_cAn

  • 9 dekabr 2011 17:32
  • Məqalə: 19
  • Şərh: 962
  • Bal:
{awards}
Təşəkkür


--------------------
SÖZLƏRİM ÖPSÜN BAXIŞLARINI
XƏYALIM RUHUNU ÖPDÜYÜ KİMİ

BadZero

  • 9 dekabr 2011 17:24
  • Məqalə: 178
  • Şərh: 2522
  • Bal:
{awards}
Təşəkkürlər xəbər üçün

--------------------
Sənə "pissən" deyənlərə əhəmiyyət vermə.. Mənə də vaxtilə "anormalsan" deyənlər olmuşdu.. Mən də atomu parçalayıb onlara təqdim etdim...

~ Albert Einstein
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 1
Qonaqlar: 47
Cəmi: 72

 

Top 10 Müəllif

NIGAR
Xəbərləri: 52
Cəmi: 721
 
The Shield
Xəbərləri: 51
Cəmi: 71
 
MiSS HaPPy)
Xəbərləri: 48
Cəmi: 143
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 41
Cəmi: 470
 
Arzu_zadeh
Xəbərləri: 34
Cəmi: 232
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 28
Cəmi: 201
 
AyliN BunyaminovA
Xəbərləri: 16
Cəmi: 439
 
Sol Meleyim
Xəbərləri: 11
Cəmi: 52
 
No-Girls-No-ProBlemS
Xəbərləri: 10
Cəmi: 219
 
S)
Xəbərləri: 8
Cəmi: 20
 
 
{slinks}