Ekler Pirojnası (Éclairs)

 
Ekler Pirojnası (Éclairs)

Ekler (Éclairs)

Ekler 3 elementdən ibarətdir:


- Şu xəmiri (Pâte à Choux)
- Krem
- Şokoladlı qlazur

Elementləri bir-bir hazırlayıb ekleri düzəldək. Əvvəlcə kremi hazırlayaq (krem 2 gün əvvəldən də hazırlana bilər)

KREM

16 ekler üçün


2 stəkan süd
1/2 stəkan şəkər tozu
2 çay qaşığı vanil ekstaktı (əvəzində bir çimdik vanilin də istifadə edə bilərsiniz)
bir çimdik duz
4 yumuta sarısı
1/2 stəkan qarğıdalı nişastası
2 xörək qaşığı kərə yağı, balaca-balaca doğranmış

1) Qazana süd, 1/4 stəkan şəkər tozu, vanil və duzu qoyun. Orta odda qaynamağa başlayanadək bişirin.

2) Dərin qabda yumurta sarısı, nişasta, və qalan 1/4 stəkan şəkər tozunu mikserlə çalın. Dəyanmadan yavaş-yavaş qaynar südü bu qarışığa əlavə edin və ərzaqlar qarışanadək yaxşıca çırpın. Alınan kütləni qazana geri tökün və orta odda, ara vermədən, taxta qaşıqla qarışdıra-qarışdıra təxminən 2-4 dəqiqə və yaxud qatılaşanadək bişirin.

3) Qatılaşmış kütləni dərin qaba boşaldın. Üstünə kərə yağını əlavə edib, mikserlə təxminən 5 dəqiqə ərzində çalın. Bu müddət ərzində kərə yaşə əriməli, kütlə isə bir qədər soyumalıdır.

4) Kremin üstünü sellofanla örtün. Soyuduca ən azı 2 saat müddətində saxlayın. Bu krem soyuducuda 2 günə dək xarab olmadan qala bilər.

ŞU XƏMİRİ (Choux, yani ekler xəmiri)

Reseptin mənbəsi: Chocolate Desserts by Pierre Hermé kitabı

16 ədəd ekler üçün

• ½ stəkan (125g) süd
• ½ cup (125g) su
• 115g kərə yağı, 8 parçaya bölünmüş
• ¼ çay qaşığı şəkər tozu
• ¼ çay qaşığı duz
• 1 stəkan (140g) əla növ un
• 5 ədəd iri yumurta, otaq hərarətində

1) Qazana süd, suy, kərə yağı, şəkər tozu və duzu qoyub, qaynadın.

2) Qaynadığı an, odu bir az azaldın, unun hamısını əlavə edib, kütləni taxta qaşıqla DƏYANMADAN qarışdırın. Kütlənin yavaş-yavaş xəmirə dönməsini görəcəksiniz. Təxminən 2-3 dəqiqə ərzində qarışdırın. Xəmir yumuşaq və hamar olacaq.

3) Xəmiri iri qaba qoyun. Yumurtaları bir-bir üstünə qıraraq, hər əlavədən sonra mikserlə yaxşıca çırpın ki, yumurtalar xəmirə qarışsın. Xəmiriniz hazırdır. Hazır xəmir belə olmalıdır

4) Xəmiri İSTİ İKƏN (!) bişirmək lazımdır. Bunun üçün əvvəlcə sobanı 190C-dək qızdırın. Sonra isə soba listininin dibinə kalka kağızı sərin. İri qənnadı torbasını (rusca: konditerskiy meshok) isti şu xəmiriylə doldurun (torbanın ucun adi olsun, yani gül və ya ziq-zaq şəklində deyil). Torbadan listin üstünə bir birindən 5 cm aralı təxminən 11 cm uzunluqda “barmaqlar” sıxın.

5) Listi sobanın orta təbəqəsinə yerləşdirib eklerləri təxminən 20 dəqiqə ərzində bişirin. Bişmiş eklerlər şişəcək, üstləri bir qədər qızaracaq. Eklərlərin arasına krem doldurmazdan əvvəl, onları ən azı 1 saat ərzində kənarda soyudun.

ŞOKOLADLI QLAZUR

Reseptin mənbəsi: Williams-Sonoma, The Essentials of Baking kitabı

125 g yarı-şirin və ya acı-şirin plitka şokolad, iri-iri doğranmış
60 g kərə yağı , balaca-balaca doğranmış
1/4 stəkan (60 ml) süd

1. Şokoladı və yağı istiyə davamlı bir qaba qoyun. Qazanda südü qaynadın. Qaynayan kimi, südü şokolad və yağ olan qaba boşaldın. Ərzaqlar əriyib bir-birinə qarışanadək qaşıqla çırpın.

EKLERİN DÜZƏLDİLMƏSİ

Bunun ücün bişmiş ekler, krem və şokoladlı qlazuru hazır tutun.

1) Bİşmiş eklerləri bıçaqla horizontal şəkildə iki yerə bölün.

2) Qapaq hissəsini şokolada batırıb kənara qurumağa qoyun.

3) Qaşıq və ya qənnadı torba vasitəsilə eklerin alt hissəsini kremlə doldurun. Şokoladlı qapağı kremin üstünə yerləşdirin. Eklerləriniz hazırdır.


Geri dön

B_A_H_A_R

  • 4 fevral 2012 12:40
  • Məqalə: 12
  • Şərh: 2919
  • Bal:
TESEKKUR EZIYYETE GORE

--------------------
xosbextem cunki almagim gereken qisaslarini aldim)))) seni yandirdim yaaaa gerisi bosss

enigmatic_girl

  • 3 fevral 2012 13:26
  • Məqalə: 2097
  • Şərh: 12943
  • Bal:
{awards}
tesekkurler...

--------------------

leylacan

  • 3 fevral 2012 00:24
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 158
  • Bal:
{awards}
dadli olur ancaq uzun cekdi yanimda etmeseler bilmerem

Dalga

  • 3 fevral 2012 00:15
  • Məqalə: 201
  • Şərh: 5400
  • Bal:
{awards}
Qeweng gorunur amma menim vaxtim yoxdur axi hazirlamaga ellerine saglik superdir laughing

--------------------

FLY TIME

  • 2 fevral 2012 13:56
  • Məqalə: 51
  • Şərh: 2122
  • Bal:
{awards}
thank you very very much

winxclub_bloom

  • 2 fevral 2012 13:52
  • Məqalə: 155
  • Şərh: 6793
  • Bal:
{awards}
dadli gorunur tesekkurler..

--------------------

✿Victoria✿

  • 2 fevral 2012 13:33
  • Məqalə: 257
  • Şərh: 3406
  • Bal:
{awards}
THANK YOU SO MUCH

--------------------

Willow smith

  • 2 fevral 2012 13:25
  • Məqalə: 52
  • Şərh: 1036
  • Bal:
{awards}
Nuw olsun haminiza
twkler xebere gore

--------------------
Stəkanı yerə at, sonra ondan üzr istə.
Əslində onu qırmaq istəmədiyini və təkrar su içmək istədiyini söylə..
İşə yarasa, mən burdayam...

wehrizad

  • 2 fevral 2012 12:41
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 431
  • Bal:
{awards}
............1az cetin oldu...........cox sagolun...........nuw olsun.......

............1az cetin oldu...........cox sagolun...........nuw olsun.......

............1az cetin oldu...........cox sagolun...........nuw olsun.......

............1az cetin oldu...........cox sagolun...........nuw olsun.......

............1az cetin oldu...........cox sagolun...........nuw olsun.......

............1az cetin oldu...........cox sagolun...........nuw olsun.......

--------------------
............................

SMACKDOWN YEK

  • 2 fevral 2012 11:37
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 13
  • Bal:
{awards}
ELE YIYERDIM

★Miss Love★

  • 2 fevral 2012 11:27
  • Məqalə: 77
  • Şərh: 10003
  • Bal:
{awards}
maraqli xebere gore sagol smile

generation

  • 2 fevral 2012 11:25
  • Məqalə: 77
  • Şərh: 5430
  • Bal:
{awards}
yimisemm superdir

--------------------
http://s53.radikal.ru/i139/1208/45/d3b34690d2c5.gif[center]
[center]♪♪ ((((|̲̅̅●̲̅̅|̲̅̅=̲̅̅|̲̅̅●̲̅̅|)))) Music is my life ♫ ► ▌▌ ♡

Mary

  • 2 fevral 2012 11:11
  • Məqalə: 4
  • Şərh: 268
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

nahide

  • 2 fevral 2012 11:11
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 54
  • Bal:
{awards}
men biwire bilmirem amma mamama dierem biwirer wink

Ku-ku

  • 2 fevral 2012 11:06
  • Məqalə: 267
  • Şərh: 5318
  • Bal:
{awards}
recepti agurladim amma bir az cetindi deyesen axudum cetin geldi amma yenede baximda gorum evde ne eded bilerem

--------------------
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 1
Qonaqlar: 33
Cəmi: 46

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 26
Cəmi: 479
 
♔Hе важно∞
Xəbərləri: 11
Cəmi: 42
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 4
Cəmi: 376
 
.::şirin_qız::.
Xəbərləri: 3
Cəmi: 28
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1141
 
SweeTy_
Xəbərləri: 2
Cəmi: 579
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 773
 
 
{slinks}