Bal yalanına diqqət!

 
Bal yalanına diqqət!

Bal alarkən nələrə diqqət etməliyik?

Bal, bütün digər qida maddələri kimi qablaşdırılmasına, etiketinə diqqət edilərək, istehsalçı firma məlumatlarından son istifadə tarixinə qədər diqqətlə araşdırılaraq alınması lazım olan bir məhsuldur. Bal olmadığı halda bəzi məhsullar 'bal aromalı sirop' adı altında satışa təqdim edilir.

Hansı bal niyə bahalıdır?

'Bal nə qədər bahalıdırsa, o qədər yaxşıdır ", düşüncəsi də səhvdir. Gerçək və sağlam bal üçün qiymətləndirmə bir alt limit olmaqla birlikdə, az tapıldığı və satışa çıxarmağa bağlı olaraq qiymət bir miqdar artıq ola bilər. Digər tərəfdən bal təbii bir məhsul olduğu üçün təbiətin özünün qiymət üzərində təyin edici rolu var. Məsələn istehsalın çox olduğu dövrdə bal qiymətlərində düşmə ola bilər.

Balların qoxusu və dadı niyə fərqli ola bilər?

Balların dad, qoxu və rəngləri, istehsal yerlərinə və əldə edildikləri bitkilərin növünə görə dəyişir. Həm də eyni bölgədə ya da eyni bitkidən əldə edilən ballarda belə mövsümi dəyişikliklər ola bilər. Balın içinə girən hər çiçəyin nektarının özünə xas dad, qoxu və rəngi vardır.

Bal barədə bilinən səhvlər

Pətək bal daha sağlamdır?

'Pətək bal daha sağlamdır, daha təbiidir' anlayışı qətiliklə səhvdir. Pətək balşamından meydana gələr və həzm olunmaz. Həm də pətəkli bal istehsalında daha çox şəkər istifadə edilir. Lakin bu səhv anlayışa görə bazarda alıcı daha çox olduğu üçün daha yüksək ödəniş satılır. Əslində istehsalçı pətək bal alaraq bal deyil, daha çox şəkər almış olur. Xüsusilə misir şəkəri istifadə edilərək istehsal edilir.

Bal xarab olarmı?

Bal dəyişik istilik şərtlərində granül olar. Bu çox təbii bir mərhələdir. Eynilə dəyişən istiliklə suyun buz halına gəlməsi kimi. Lakin bal dəyərini itirməz ya da xarab olmaz. Çünki balın yüzdə 65i şəkərdən meydana gələr, buna görə xarab olması qeyri-mümkündür. Təkrar axıcı hala gəlməsini istəyirsinizsə, 60 dərəcəni keçməmək şərti ilə istilədərək balı axıcı halına gətirə bilərsiniz. Bu səbəblə bal alarkən tünd olmasına diqqət yetirin. Çox axıcı olması yaxşı deyil.

Soyuducudamı saxlanmalıdır?

Balı mütləq soyuducuda ya da çox sərin bir yerdə saxlamaq lazımlılığı yoxdur. Otaq istiliyində mühafizə edilə bilər.


Geri dön

kis masali

  • 17 fevral 2012 19:06
  • Məqalə: 9
  • Şərh: 1291
  • Bal:
tesekkurler bali cox sevirem

--------------------
<3

nar_18

  • 17 fevral 2012 14:07
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 3338
  • Bal:
{awards}
teshekkurler xebere gore ...

--------------------
Susmaq qorxmaq ve ya qebul etmek deyildir: Anlayana cavabdir...

DoN_GeL

  • 17 fevral 2012 11:51
  • Məqalə: 1
  • Şərh: 94
  • Bal:
{awards}
cox sag olun

--------------------
SEVGI BIR NARKOTIKE BENZER..HER ZAMAN ISTERSIN..DAMAR NARKOTIKI TELEB ETDIYI KIMI,UREYDE SEVGINI TELEB EDIR..AMA BEZEN O SEVGINI SENDEN ALIRLAR..BAX ONDA UREY YAWAMAGA STOP EMRINI VERIR....

leylacan

  • 16 fevral 2012 22:56
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 158
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

✿Victoria✿

  • 16 fevral 2012 18:32
  • Məqalə: 257
  • Şərh: 3406
  • Bal:
{awards}
TESEKKURLER

--------------------

B_A_H_A_R

  • 16 fevral 2012 17:38
  • Məqalə: 12
  • Şərh: 2919
  • Bal:
{awards}
bal sevmirem ama faydalarini bilirem/

--------------------
xosbextem cunki almagim gereken qisaslarini aldim)))) seni yandirdim yaaaa gerisi bosss

lamiye19

  • 16 fevral 2012 15:55
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 734
  • Bal:
{awards}
twk melumata gore

--------------------
ozunden bawqa hec kese inanma
cunki inandigin insan gun gelecek
sene arxadan zerbe vuracaq.......................

J ♥ S

  • 16 fevral 2012 15:45
  • Məqalə: 445
  • Şərh: 3537
  • Bal:
{awards}
BILIRDIM YENDE ELLERIZE SAGLIK BALDAN HEC XOWUM GELMIR CUNKI COX BAL KIMIDI wink

--------------------
J & S ∞♥....

lovely boy

  • 16 fevral 2012 14:50
  • Məqalə: 16
  • Şərh: 389
  • Bal:
{awards}
Twk edirem ALLAH RAZI OLSUN !!!

--------------------

enigmatic_girl

  • 16 fevral 2012 14:41
  • Məqalə: 2097
  • Şərh: 12943
  • Bal:
{awards}
Maraqlidir tesekkurler....

--------------------

Just for girl

  • 16 fevral 2012 14:35
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 254
  • Bal:
{awards}
tewekkur xebere gore

★Adriana★

  • 16 fevral 2012 14:31
  • Məqalə: 238
  • Şərh: 2981
  • Bal:
{awards}
tesekkurler

--------------------

İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 0



Qonaqlar: 12
Cəmi: 31

 

Top 10 Müəllif

♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 1
Cəmi: 1135
 
 
{slinks}