
Badam
Hər gün 30 qram (yarım çay fincanı) badam yeməyi unutmayın. Badam damar tutulmalarının qarşısını alaraq qan dövranını yaxşılaşdırır və ürəyi qoruyur.
Qəhvə
Gündə iki fincan qəhvə orta yaşlardan sonra rast gəlinən Parkinson və II tip şəkərli diabetə qarşı bədəni qoruyur. Qəhvədə olan kofein maddəsi diabetə tutulma riskini 35% azaldır. Bundan başqa, qəhvənin ağrıkəsici effekti də var. Ancaq qəhvəni mütləq südlə için. Beləcə kalsiumla zəngin südün sayəsində kafein sümükləri zəiflətməz.
Kartof
Ağciyər xərçəngi, diabet və infarkta qarşı mübarizə aparır. Lakin kartofu qızartmaq əvəzinə, qaynadıb və ya sobada bişirib yeməyə üstünlük verin.
Tərəvəz supu
Tərəvəz supu kalorisiz yemək olduğundan arıqlamaq istəyənlərin ən yaxşı “dostu”dur. Bu supun bir kasasında 500 milliqram soda var. Soda isə əsəb sistemi və əzələlərin yaxşı işləməsini tənzimləyir. Ayrıca bədəndəki maye miqdarının tarazlığını təmin edir.
Zeytun yağı
Zeytun yağı da xərçəng riskini azaldanlardandır. Gündə 25 ml. zeytun yağı qəbul edənlərin sidiklərində, hüceyrələrə zərər verən “8oxodG” adlı maddənin səviyyəsinin azaldığı sübut olunub. 1 xörək qaşığı zeytun yağında 120 kalori olduğunu nəzərə alaraq, gündə 6 xörək qaşığından çox içməyin.
Darçın
Yeməkdən sonra bir xörək qaşığı darçını su ilə qarışdırıb için. Darçın qan şəkərini və əsəb sistemini normallaşdırır.
Çay
Fərqi yoxdur qara və ya yaşıl olsun, çayın hər növü xərçəng riskini azalmasında böyük rol oynayır. Çay qadınlarda ginekoloji xərçəng növünə tutulma riskini 50% azaldır. Döş xərçəngində isə bu faiz 60-dır. Bundan başqa, çay Alçheimer xəstəliyi və infarkta qarşı bədəndə immunitet yaradır.
Hər gün 30 qram (yarım çay fincanı) badam yeməyi unutmayın. Badam damar tutulmalarının qarşısını alaraq qan dövranını yaxşılaşdırır və ürəyi qoruyur.
Qəhvə
Gündə iki fincan qəhvə orta yaşlardan sonra rast gəlinən Parkinson və II tip şəkərli diabetə qarşı bədəni qoruyur. Qəhvədə olan kofein maddəsi diabetə tutulma riskini 35% azaldır. Bundan başqa, qəhvənin ağrıkəsici effekti də var. Ancaq qəhvəni mütləq südlə için. Beləcə kalsiumla zəngin südün sayəsində kafein sümükləri zəiflətməz.
Kartof
Ağciyər xərçəngi, diabet və infarkta qarşı mübarizə aparır. Lakin kartofu qızartmaq əvəzinə, qaynadıb və ya sobada bişirib yeməyə üstünlük verin.
Tərəvəz supu
Tərəvəz supu kalorisiz yemək olduğundan arıqlamaq istəyənlərin ən yaxşı “dostu”dur. Bu supun bir kasasında 500 milliqram soda var. Soda isə əsəb sistemi və əzələlərin yaxşı işləməsini tənzimləyir. Ayrıca bədəndəki maye miqdarının tarazlığını təmin edir.
Zeytun yağı
Zeytun yağı da xərçəng riskini azaldanlardandır. Gündə 25 ml. zeytun yağı qəbul edənlərin sidiklərində, hüceyrələrə zərər verən “8oxodG” adlı maddənin səviyyəsinin azaldığı sübut olunub. 1 xörək qaşığı zeytun yağında 120 kalori olduğunu nəzərə alaraq, gündə 6 xörək qaşığından çox içməyin.
Darçın
Yeməkdən sonra bir xörək qaşığı darçını su ilə qarışdırıb için. Darçın qan şəkərini və əsəb sistemini normallaşdırır.
Çay
Fərqi yoxdur qara və ya yaşıl olsun, çayın hər növü xərçəng riskini azalmasında böyük rol oynayır. Çay qadınlarda ginekoloji xərçəng növünə tutulma riskini 50% azaldır. Döş xərçəngində isə bu faiz 60-dır. Bundan başqa, çay Alçheimer xəstəliyi və infarkta qarşı bədəndə immunitet yaradır.