QİYMӘTLİ DAŞ QAŞLA MÜALİCӘ

 
QİYMӘTLİ DAŞ QAŞLA MÜALİCӘ

Qədim dövrdən qiymәtli daş-qaş bəşәriyyətә var-dövlәt vә bəzәk әşyası kimi tanınmışdır. Qadınlarımız daş-qaşdan çox müxtәlif bәr-bәzәk әşyaları düzәltdirmiş, özlәrini bәzәmiş, ondan zәvq almışdır. Daş-qaş mәnşәtimizә əsasәn sərvәt, bәzək, şan-şöһrәt kimi daxil edilmişdir. Buna görə dә onun digәr xüsusiyyәtlәri diqqәti az cәlb etmişdir. Lakin yazılı mәnbәlәrdәn mәlumdur ki, һәlә qәdim dövrlәrin mütəfәkkirləri İbn Sina, Әbu Reyһan Biruni, Nәsrəddin Tusi, Zәkәriyyә Qәzvini vә başqaları daş-qaşın müalicәvi xassәlәrindən bәһs edәn әsərlәr yazmışlar. Zaman keçdikcә xalq tәbabәtinin bilicilәrn zinәt daşlarından müalicә mәqsәdilə istifadə etmәyә baş-lamışlar. Mәsәlən, müsәlman alәmindә daһa çox mәş-һur olan firuzә insanlara qәlәbә, xoş әһval-ruһiyyə bәxş edәn gözәl görkәmli bir daş kimi şöһrət tap-mışdı. Xalq tәbibləri belә һesab edirlәr ki, firüzәyә baxanda göz işıqlanır. Bu cәһәti nәzәrә alaraq göz dәrmanları һazırlanarkәn firuzәdən istifadə etmişlәr. Deyilәnә görә, üstündә firuzә gәzdirәn qalib әһval-ruһiyyәsindә olar.
***
Mirvarini əzib toz һalına salırlar vә onu isti suda һәll edirlər, ondan şərbətә, müxtәlif mәcunlara qatır1ar. Ondan gündә 3—4 dәfәyә һər dәfәdә 15- 20 qr. Qəbul edirlәr ki, bu da ürək tutmalarına vә sı-xıntılarına kömәk edir, һabelә ürәyi qüvvәtlәndirir.

ƏHVALİ RUHİYYƏ
Bir litr üzüm şərabına 1 xörək qaşığı döyülmüş üzüm şərabına 1 xörək qaşığı döyülmüş üzərlik qatıb 3 gün saxlayırlar. Sonra ondan gündə 2 dəfə (günorta və axşam ) hər dəfədə yarım stəkan içirlər. Beləliklə , əhval-ruhiyyə yüksəlir . Əhval-ruhiyyənin yüksək olmasını tə’min etmək üçün mütəmadi olaraq darçından istifadə etmək məsləhətdir.

***

Pambığın çiçəklərini yığıb döyür və eyni miqdar şəkərə qarışdırırlar. Sonra onu suya töküb vam odun üzərinə qoyurlar. Gözləmək lazımdır ki, qaynamasın. Bu ,şərbətdən gündə bir neçə dəfə, hər dəfədə yarım stəkan içmək əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.

***

El həkimləri əhval-ruhiyyəni yüksəltmək üçün belə bir qarışıq hazırlayırlar: eyni miqdarda pişikotu kökünü və sümürgən çiçəyini qarışdırıb döyürlər. Ondan 20 qr. götürüb bir stəkan qaynar suda dəmləyir və bu dəmləmədən gündə bir neçə dəfə , hər dəfədə stəkanın dörddə biri qədər içirlər.

***

Kələm əhval-ruhiyyənin yaxşılaşmasında mühüm rol oynayır. Onu çiy halda yemək , qaynadıb suyunu içmək, kələm xörəkləri yemək və salatda istifadə etmək məsləhət görülür. Dahi riyaziyyatçı və filosof Pifaqor yazıb ki, kələm yemək adama gümrahlıq , şən əhval-ruhiyyə gətirir.



Geri dön

CandyGirl

  • 4 dekabr 2010 14:55
  • Məqalə: 164
  • Şərh: 5899
  • Bal:
maraqlidi wink

--------------------

Sergio Ramos

  • 4 dekabr 2010 12:22
  • Məqalə: 851
  • Şərh: 3695
  • Bal:
{awards}
sağol...mArAqlı idi..

--------------------

Ulya

  • 4 dekabr 2010 12:00
  • Məqalə: 1911
  • Şərh: 13813
  • Bal:
{awards}
maraqli melumat idi

Angel-Xranitel-666

  • 4 dekabr 2010 11:56
  • Məqalə: 0
  • Şərh: 467
  • Bal:
{awards}
COX SAGOLUN

--------------------
AnGeL-xRaNItEl ti super
İnformasiya
Məqalələrə dərc olunan gündən etibarən 30 gün ərzində şərh yazmaq mümkündür.
 

Online

İstifadəçilər: 3
Qonaqlar: 15
Cəmi: 31

 

Top 10 Müəllif

Pıtırcık
Xəbərləri: 7
Cəmi: 386
 
Nergiz__Sirinova
Xəbərləri: 6
Cəmi: 332
 
Awk bir hayal
Xəbərləri: 4
Cəmi: 137
 
♦ ֆɛყмʊʀ ֆoռмɛZ ♦
Xəbərləri: 2
Cəmi: 1135
 
anar2012
Xəbərləri: 1
Cəmi: 26
 
TacsizKRalica
Xəbərləri: 1
Cəmi: 2
 
^^KuKuLKa^^
Xəbərləri: 1
Cəmi: 766
 
Mövlud Ağamməd
Xəbərləri: 1
Cəmi: 20
 
Zerif85
Xəbərləri: 1
Cəmi: 25
 
Demi Love
Xəbərləri: 1
Cəmi: 16
 
 
{slinks}